För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

OECD: Sverige bör minska på regelbördan för företagare

Publicerad 26 jan 2016
Krångliga, onödigt omfattande regelsystem och byråkrati är ett hämmande gissel för företag. Sverige har många möjligheter att bli bättre på området, visar en ny undersökning från OECD.
Minskat regelkrångel? Foto: Shutterstock

Sverige har länge haft en hög svansföring i frågor som rör regelförbättring för företag. Men enligt en ny undersökning, som presenterades på ett seminarium med Näringslivets Regelnämnd (NNR) och Tillväxtverket, är Sverige snarare en medelmåtta.

Flera områden behöver förbättras

Studien, som kallas "OECD:s Regulatory Policy Outlook 2015", har gått igenom samtliga OECD-länder och Europeiska kommissionen och undersökt regelbördan för företag.

Bland det man anser Sverige bör förbättra finns framförallt områdena konsekvensutredningar, samråd med företag och intressenter samt utvärdering av regelverk.

På seminariet gav representanter för OECD, regeringen, myndigheter, näringslivet och forskningen sin syn på resultatet. Fokus låg på hur regelgivningsprocessen i Sverige kan förbättras.

Ta reda på hur nya regler slår

Daniel Wiberg FöretagarnaFöretagarnas chefsekonom Daniel Wiberg var en av de närvarande och berättar att dessa frågor ligger honom varmt om hjärtat.

Vad innebär detta, mer konkret?

  Enkelt uttryckt handlar det om att regeringen och myndigheter måste bli bättre på att utvärdera förväntade konsekvenser av olika lagar och regler. Ju viktigare regel desto viktigare blir det också att utvärdera hur hushåll och företag påverkas på olika sätt – uppnås verkligen målet med de åtgärder som föreslås?

– Ta exemplet med amorteringskrav på hushållens bostadslån. Där saknas helt en analys över vilka konsekvenser dessa krav kan ha för företagslån och blivande företagares skuldsättning, säger Daniel Wiberg.

Hur jobbar Företagarna för att påverka i denna fråga?

– Vi arbetar konsekvent med regelförenkling inom alla områden, det finns en rad konkreta åtgärder som skulle underlätta vardagen för många företagare. Men mycket handlar också om styrning och ledarskap. 

– Regeringen måste tydligt visa att den menar allvar med att förenkla regelbördan för företag. Att som nu ändra olika ramvillkor som exempelvis arbetsgivaravgiften för unga, två-tre gånger under ett år! Det är inte ansvarsfullt och det underlättar verkligen inte för företag som funderar på att anställa eller har unga i sin personal.

Fler nyheter från Företagarna