För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Viktigt att vänta in kontroll av arbetstillstånd - men väntetiden ökar

Publicerad 11 dec 2015
Lång väntetid för att kontrollera arbetstillstånd hindrar företag att komma i gång att anställa ur många grupper. Att inte kontrollera är inget alternativ då det kan leda till dryga böter. Desto viktigare att Migrationsverket får de resurser de behöver.
Arbetstillstånd. Foto: Pixabay

I ett ansträngt läge har Migrationsverket flyttat personal för handläggning av reguljära ansökningar om arbetstillstånd till asylprövningen. Detta leder till lång väntetid för handläggningen av ansökningar om arbetstillstånd för specialister, skriver företrädare från Engelska skolan och IES  på Dagens Industris debattsida.

Väntetid sinkar anställningar

En lång väntetid riskerar sätta många käppar i hjulet för de företag som vill anställa ny arbetskraft. Innan tjänsten påbörjas måste nämligen företagen kontrollera med Migrationsverket att den som anställs verkligen har det arbetstillstånd denna uppgett. Görs inte detta riskerar företagaren råka ut för sanktionsavgift, företagsbot och även böter. 

Flera dömda

Företagarna har exempelvis tidigare skrivit om fallet där en restaurangchef dömdes för brott mot utlänningslagen och bolaget fick en företagsbot, efter att inte ha väntat in det dröjande svaret från Migrationsverket.

Efter en dom som kom i veckan (10/12) har dock Högsta domstolen konstaterat att sanktionsavgift och företagsbot tillsammans inte får vara en oproportionerligt sträng reaktion på brottsligheten.

Fallet handlar om en pizzeriaägare, som drev pizzerian som enskild firma, hade anställt sin sons kompis och överlämnat personnummer och kontonummer till sin revisor. Pizzeriaägaren trodde att revisorn kontrollerat arbetstillståndet och lön, sociala avgifter, med mera, hade betalats under cirka fem månaders anställning 2012. Men tillståndet saknades.

Resurser behövs 

Karin BerggrenEfter att pizzeriaägaren överklagat tingsrättens och hovrättens domar kom nu Högsta domstolen fram till att det var tillräckligt med sanktionsavgift på ett prisbasbelopp, vilket för år 2012 var 44 000 kr. Företagaren behövde alltså inte betala företagsboten.

 Naturligtvis är det glädjande att företagaren slapp företagsboten, säger Karin Berggren, ansvarig jurist på Företagarnas rådgivning.

 Men det visar ändå de stora krav som läggs även på småföretagare att kontrollera saker som  arbetstillstånd. Det är därför av stor vikt att staten ger Migrationsverket resurser och möjlighet att ge arbetstillstånd så att företagen får arbetskraft och enskilda kan försörja sig!

Taggar
Riks Nyhet
Fler nyheter från Företagarna