För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Så kommer det fungera med elektroniska personalliggare i byggbranschen

Publicerad 7 dec 2015
Elektroniska personalliggare i byggbranschen – är det ett effektivt vapen mot svartjobben eller en pålaga som bara blir dyr för företagen? Vi har pratat med Skatteverket om en fråga som berör många.

Vid årsskiftet 2015/2016 infördes nya regler för personalliggare i byggbranschen, där man digitalt ska registrera vilka som arbetar på ett bygge. Det är en stor omställning för branschen, som inte minst påverkar småföretag. Företagarnas skatteexpert Annika Fritsch har träffat Conny Svensson, nationell samordnare på Skatteverket, för att höra mer om reglerna.

Vi har ställt era frågor

Inför intervjun uppmanade vi medlemmar och andra som följer oss att komma med era funderingar. Tack för alla frågor vi har fått in! Vi ställer några utvalda i videon ovan. Nedan ser du några av frågorna i ett utdrag ur intervjun i textform.

Vilka behöver ha personalliggare på sin arbetsplats?

– Ansvaret utgår från byggherren och gäller när kostnaden för bygget överstiger 4 prisbasbelopp exklusive moms, cirka 180 000 kr. Kostar det mer är man skyldig att se till att det finns en personalliggare och en anmälan ska också göras till Skatteverket.

– Byggherre kan vilken näringsidkare som helst bli som ska bygga, det behöver inte vara ett byggföretag, utan kanske en matbutik som ska bygga ut lagret. Bostadsrättsföreningar omfattas också, men inte privatpersoner.

– Alla som är verksamma på en byggarbetsplats ska registreras. Det blir man ganska snabbt, man behöver inte ens ha någon lön, utan det räcker med att man vistas där. Prefab eller lossning och lastning omfattas dock inte.

Ansvaret utgår från byggherren. Det behöver därmed inte vara ett företag i byggbranschen.

Väldigt många små företag har flera olika arbetsplatser under en dag, man hämtar material och återvänder. Det kan bli många ut- och inregistreringar, på olika ställen.

– Personalliggaren är väldigt kopplad till arbetsplatsen. Är man på flera olika som inte har något samband så får man det besväret att man måste registrera in och ut sig när man åker runt.

Vad händer om man glömmer registrera sig i personalliggaren?

– Varje enskilt fall är unikt. Om vi kommer på en kontroll och någon lämnat arbetsplatsen utan att skriva ut sig så är det ingen sanktionsavgift för det enstaka tillfället. Men om det missbrukas i stort, dag ut och dag in, kan det bli aktuellt. Är man däremot på plats och glömt att skriva in sig är lagstiftningen ganska tuff. Så rent slarv ger också kontrollavgifter. Men vi bedömer detta från varje enskilt fall. 

Taggar
Riks Nyhet
Fler nyheter från Företagarna