podcast news play företagaren I media förmån

Ny mätning visar: Askersund och Karlskoga bäst företagsklimat i länet

I Svenskt Näringslivs årliga ranking av företagsklimatet i landets 290 kommuner är de stora vinnarna i Örebro län Askersund och Karlskoga som toppar listan.
Publicerad 22 sep 2021

I Örebro län finns det mer än 29 800 småföretag som tillsammans med sina anställda står för 24 procent av de kommunala skatteintäkterna. I rena pengar blir det nästan 3,3 miljarder kronor som går från småföretagen till den kommunala välfärden – skattepengar som bland annat används för att bygga och underhålla gator, vägar och parker samt idrottsanläggningar, skolor och bibliotek.

Positiv utveckling

I dag släpptes Svenskt Näringslivs årliga rankning av företagsklimatet i Örebro läns alla kommuner. Nytt för i år är att Askersund och Karlskoga klättrar uppåt på listan. För när småföretagen i Askersund, som står för så mycket som 43 procent av samtliga jobb inom kommunen, fått säga sitt så visar statistiken att dialogen med kommunens beslutsfattare och politiker blivit mycket bättre än tidigare år. 

- Kommunikation, dialog och samarbete med företagare i kommunen samt långsiktighet är förklaringar till den positiva utveckling vi nu ser i både Askersund och Karlskoga, säger Karl Hulterström, regionchef Svenskt Näringsliv Örebro län. 

Så mycket som 4 300 jobb finns i de små företagen i Karlskoga, vilket är 28 procent av samtliga jobb i kommunen. Även här ger kommunens företagare tummen upp visar den rykande färska undersökningen. Sett över de senaste fem åren tillhör Karlskoga de tio kommuner i landet som utvecklats allra bäst, sjunde bäst för att vara exakt. 2019 placerade sig Karlskoga som nummer 227 på listan, i dag ligger de på plats 144. 

- I Karlskoga är det ganska tydligt att det arbete som satte igång direkt efter valet 2018 nu ger utdelning och med årets kliv uppåt kan vi verkligen tala om en ketchupeffekt, säger Karl Hulterström.

Lekeberg tappar rejäl

Tyvärr ser det inte lika ljust ut i hela regionen och fyra kommuner tappar rejält i årets ranking. Den tidigare listettan Lekeberg fortsätter kräftgången och klarar sig precis på topp-100 med en 98 placering, skriver Svenskt Näringsliv.  

– För bara några år sedan låg Lekeberg på plats 14 i landet så nedgången både i rankingen och i enkätsvaren är tydlig. Men Lekeberg har legat i topp förut så det går säkerligen att vända utvecklingen, säger Hulterström.

Bättra på dialogen mellan företagaren och kommunen

Företagarnas regionchef Eva Cooper tror starkt på dialogen mellan kommun och företagare. Hon belyser vikten av att vara lyhörd och se de hinder som gör det svårt för en verksamhet att utvecklas och växa:

- Förutsägbara villkor som underlättar och stödjer företagande är avgörande för vår långsiktiga konkurrenskraft i länet. Genom minskad regelbörda, sänkt skattetryck och tillgång till kompetent arbetskraft kan företag växa. Vi uppmanar alla kommuner, oavsett om man har en topp- eller bottenplacering, att använda sig av en bred palett av undersökningar för att få en bild om vad som är kommunens styrkor och svagheter, och självklart behövs kontinuerliga dialogmöten med lokala företagare, säger Eva Cooper, och tipsar om åtgärder som kan genomföras i kommunerna:

  • Vässa den kommunala servicen mot företagen. Ett positivt bemötande främjar entreprenörskap och bidrar till kommunens utveckling.
  • Konkurrensutsätt mer av den kommunala verksamheten. Höj direktupphandlingsgränsen, dela upp större upphandlingar och ta fram och implementera en långsiktig upphandlingsplan.
  • Inför efterhandsdebitering inom fler områden än livsmedelskontroll och utöka kommunala tjänstegarantier gentemot företag.
  • Förbättra dialogen med näringslivet gällande bygg- och infrastrukturplanering.
  • Integrera trygghetsfrågorna i näringslivsarbetet och stärk upp med kommunala ordningsvakter.
Fler nyheter från Företagarna

Det här ska du fokusera på Damberg!

Mikael Damberg presenterades som ny finansminister. Företagarnas skattepolitiska expert, Patrick Krassén, presenterar nu fem förslag på reformer som den nytillträdde finansministern bör fokusera på.

Styr upp Arbetsförmedlingen

Regeringen måste styra upp Arbetsförmedlingen vars ledning tycks vilja göra allt utom att arbeta med sitt kärnuppdrag, skriver Företagarna i Expressen.

Företagarnyheter från hela Sverige


Lyssna på Företagarpodden


Krönikor från våra politiska experter