podcast news play företagaren I media förmån

Debatt: Når de storslagna målen om ett stärkt företagsklimat i Örebro län fram?

Förbättrat företagsklimat är ett av de stora målen i Örebro län men när Näringslivets Regelnämnds (NNR) stora granskning publicerades stod det tydligt - skillnaderna är enorma i länets kommuner.
Publicerad 29 okt 2021
Foto: Shutterstock

I en insändare till NA.se skriver August Liljeqvist, rapportförfattare, Näringslivets regelnämnd, Karl Hulterström, regionchef, Svenskt Näringsliv, Örebro län, Eva Cooper, regionchef Företagarna Örebro län, Sara Anderson, regionansvarig, Visita Mellersta, Peter Sörman, näringspolitisk chef, Fastighetsägarna Mittnord, Per Willén, ordförande, LRF Örebro, om hur viktigt det är att Örebro läns kommuner ser över regeltillämpningarna.

Tung regelbörda försvårar etablering och tillväxt

Det är runt 60 procent av de svarande kommunerna i hela Sverige som är säkra på att ingen arbetstid går förlorad för företagaren, varken före under eller efter ett kontrollbesök. Kommunens kontrollfunktioner är en del av kommunens samspel med näringslivet och påverkar förstås hela näringslivsklimatet och det enskilda företaget.

Stora skillnader mellan de olika kommunerna

Vidare undersöks möjligheten till hjälp vid nyetableringar. Det borde inte spela någon roll vilken kommun i Örebro län ett företag väljer att starta i, men skillnaderna i företagsklimat finns. 70 procent av kommunerna i länet kan inte lämna ett besked om totalkostnaderna vid första kontakt med kommunen, eller åtminstone innan ansökningshandlingarna skickas in. Det här försvårar etableringar, tid är nämligen pengar och kostnader för lokaler, personal och varor pausar inte bara för att besluten dröjer hos kommunerna.

Om kommunerna i regionen önskar uppnå ett gott företagsklimat under och efter coronakrisen måste insatser i form av bland annat effektiviserad och höjd myndighetsservice göras. 

- Vill Örebro läb vara en attraktiv plats för företagen, finns det anledningar att granska just hur företagen bemöts, hur tillstånd hanteras och hur tillsyn utförs. Här kan alla bli lite bättre. Vi hjälper er gärna, skriver Eva Cooper. 

Läs rapporterna här!

Fler nyheter från Företagarna

Det här ska du fokusera på Damberg!

Mikael Damberg presenterades som ny finansminister. Företagarnas skattepolitiska expert, Patrick Krassén, presenterar nu fem förslag på reformer som den nytillträdde finansministern bör fokusera på.

Styr upp Arbetsförmedlingen

Regeringen måste styra upp Arbetsförmedlingen vars ledning tycks vilja göra allt utom att arbeta med sitt kärnuppdrag, skriver Företagarna i Expressen.

Företagarnyheter från hela Sverige


Lyssna på Företagarpodden


Krönikor från våra politiska experter

Företagarna Granskar

Granskning: Regelbörda

Det borde vara lätt att göra rätt men regelbördan är fortfarande en av de största utmaningarna för landets företagare. Hotellägare Thérèse Liljeqvist en av dem.