För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Debatt: Når de storslagna målen om ett stärkt företagsklimat i Örebro län fram?

Publicerad 29 okt 2021
Förbättrat företagsklimat är ett av de stora målen i Örebro län men när Näringslivets Regelnämnds (NNR) stora granskning publicerades stod det tydligt - skillnaderna är enorma i länets kommuner.
Foto: Shutterstock

I en insändare till NA.se skriver August Liljeqvist, rapportförfattare, Näringslivets regelnämnd, Karl Hulterström, regionchef, Svenskt Näringsliv, Örebro län, Eva Cooper, regionchef Företagarna Örebro län, Sara Anderson, regionansvarig, Visita Mellersta, Peter Sörman, näringspolitisk chef, Fastighetsägarna Mittnord, Per Willén, ordförande, LRF Örebro, om hur viktigt det är att Örebro läns kommuner ser över regeltillämpningarna.

Tung regelbörda försvårar etablering och tillväxt

Det är runt 60 procent av de svarande kommunerna i hela Sverige som är säkra på att ingen arbetstid går förlorad för företagaren, varken före under eller efter ett kontrollbesök. Kommunens kontrollfunktioner är en del av kommunens samspel med näringslivet och påverkar förstås hela näringslivsklimatet och det enskilda företaget.

Stora skillnader mellan de olika kommunerna

Vidare undersöks möjligheten till hjälp vid nyetableringar. Det borde inte spela någon roll vilken kommun i Örebro län ett företag väljer att starta i, men skillnaderna i företagsklimat finns. 70 procent av kommunerna i länet kan inte lämna ett besked om totalkostnaderna vid första kontakt med kommunen, eller åtminstone innan ansökningshandlingarna skickas in. Det här försvårar etableringar, tid är nämligen pengar och kostnader för lokaler, personal och varor pausar inte bara för att besluten dröjer hos kommunerna.

Om kommunerna i regionen önskar uppnå ett gott företagsklimat under och efter coronakrisen måste insatser i form av bland annat effektiviserad och höjd myndighetsservice göras. 

- Vill Örebro läb vara en attraktiv plats för företagen, finns det anledningar att granska just hur företagen bemöts, hur tillstånd hanteras och hur tillsyn utförs. Här kan alla bli lite bättre. Vi hjälper er gärna, skriver Eva Cooper. 

Läs rapporterna här!

Fler nyheter från Företagarna