För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Svårare för kvinnor att driva företag än för män

Publicerad 21 mar 2021
Allt färre kvinnor väljer att starta företag och för att vända den nedåtgående trenden behövs en djupare förståelse för hur kvinnor driver företag, det visar en färsk rapport från Företagarna.
Lina Skandevall är expert på kvinnors företagande på Företagarna.

Rapporten visar bland annat att nästan 17 procent av kvinnorna startar företag för att någon sagt åt dem att göra det, uppger tidningen Nerikes Allehanda.

– De kan har ärvt sitt företag av föräldrar eller att något har sagt att de borde satsa. Då vågar man ta steget. Den pushen är väldigt viktig , säger Lina Skandevall, expert på kvinnors företagande på Företagarna.

Skandevall förklarar att kvinnor driver företag mer hållbart och sparar pengar innan de startar. Rapporten påvisar även att kvinnor generellt har svårare att få beviljade lån.

- Vi är definitivt risktagare och vill ha tillväxt, säger Lina och tillägger:

- Men det handlar om att man har en viss syn på kvinnligt företagande som absolut inte är korrekt. Vi ser att kvinnor får andra typer av frågor vid investeringssituationer. 

I den rykande färska rapporten finner man dessutom att allt färre kvinnor i Sverige i dag väljer att startag företag:

– Vi ligger sämre än EU-snittet. Det är väldigt illavarslande. Får vi inte fler kvinnor som startar företag förlorar vi både kompetens och nya idéer, säger Lina Skandevall, och tillägger:

– Vi står inför så enorma utmaningar i världen med klimat och folkhälsa och då behöver vi tänka på nya sätt och då måste vi se till att alla idéer får bärkraft.

Läs hela rapporten här!

Fler nyheter från Företagarna