Världen behöver mer kärlek
En perfekt dag att ge någon den där extra omtanken som du tänkt så många gånger, en kollega, en vän, din älskade eller någon som behöver det helt enkelt. Världen behöver lite mer kärlek.
Glad alla hjärtans dag önskar Piteå kommun, Företagarna i Piteå och handelsföretagen!
I morgon delar vi ut röda Fairtrade-rosor i Gallerian Piteå, Småstaden och Piteå Turistcenter, så länge rosorna räcker. Behåll en själv och/eller ge till någon du bryr dig om.
- Piteå kommun har ett gott samarbete med Företagarna i Piteå och kan vi dessutom sprida lite kärlek tillsammans är väl lite extra roligt, säger Stina Eriksson Fairtradesamordnare Piteå kommun.
Visste du att två tredjedelar av alla rosor som säljs i Sverige är Fairtrade-märkta!
På den svenska marknaden säljs runt 101 miljoner rosor varje år. De kommer framför allt från länder med utbredd fattigdom i östra Afrika. Varje Fairtrade-märkt ros du köper gör skillnad för de anställda på rosplantagerna, som arbetar långa timmar i heta växthus.
I Piteå kan du hitta Fairtrade-märkta rosor i flera större butikskedjor så som ICA, Coop och Coop samt hos många florister – som våra lokala i Piteå.
Under alla hjärtans dag kan du även hitta enros-förpackningar med Fairtrade-rosor som du kan köpa hos utvalda Pressbyrån, ICA och Willys.
Kom ihåg att handla Fairtrade- märkta rosor ger dubbel omtanke.
- Tack för att ni hjälper oss att sprida kärlek tillsammans med alla handelsföretagen
Cecilia Lindström Handelsutvecklare Företagarna Piteå.
Piteå Fairtrade City
I Sverige är runt 50 kommuner Fairtrade City-diplomerade och Piteå är en av dessa. Fairtrade City är del av ett nätverk av kommuner och regioner som engagerar sig för en etisk konsumtion och hållbar handel. Syftet är att bidra till en hållbar konsumtion som värnar om både människa och miljö.
Fairtrade City är också ett samarbete mellan kommun, näringsliv och civilsamhälle. Arbetet i en lokal samverkansgrupp bidrar till viktiga diskussioner, åtgärder och kommunikationsinsatser för en hållbar utveckling. Diplomeringen skapar också förutsättningar för ett långsiktigt och strukturerat arbete för en etisk konsumtion och hållbar handel. Kommunen får stöd i arbetet och blir del av ett nätverk av kommuner och regioner som arbetar tillsammans för samma mål.
Fairtrade City har direkt koppling till uppfyllandet av Agenda 2030, med särskilt fokus på mål 12 om att säkerställa en hållbar konsumtion och produktion som i sin tur påverkar flera andra mål, såsom minskad fattigdom (mål 1), uppnå jämställdhet (mål 5), anständiga arbetsvillkor och ekonomisk tillväxt (mål 8) samt bekämpa klimatförändringarna och dess konsekvenser (mål 13). Diplomeringen är även ett konkret verktyg för kommuner som vill bidra till genomförandet av mål 17 om partnerskap mellan flera aktörer.