För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Hallå där, Anders Thornberg Landshövding för Hallands Län!

Publicerad 9 apr 2024
I mitten av mars var det dags för årsmöte på Varbergs stadshotell för Företagarna Varberg. Under årsmötet deltog också vår nya Landshövding, Anders Thornberg, och höll där efter ett föredrag om hur företagare förbereder sig för att Halland skall bli robust och stå emot kriser av olika slag.

image1 (2) - kopia.jpeg

Anders har sedan 43 år tillbaka arbetat inom polisen, däribland har han också varit chef för säkerhetspolisen och rikspolischef för alla poliser i hela Sverige. Efter att hans förordnande gick ut i början på året valde han att sluta som rikspolischef. Detta av två skäl; att han snart är 65år men också då det har varit ett tufft jobb. Anders ville dock gärna ställa upp på ett annat arbete i staten och då blev han erbjuden att bli landshövding i Halland. Ett erbjudande han blev både stolt och glad över.

  - Det är bra att regeringen använder min erfarenhet som myndighetschef. Jag blev otroligt stolt och glad för frågan och så känns det fint att få flytta tillbaka till Halmstad och att få jobba i Halland.

Uppvuxen i en småföretagarfamilj!

Med lite fakta som att 98% av alla företag i Sverige är småföretag, under 50 anställda, där större delen av dem är under 10 anställda och massor av soloanställda fick vi därefter veta att Anders är uppvuxen i en familj med småföretagarmässiga rötter. Än idag har hans mamma fortfarande ett konditori i Halmstad. På så sätt har Thornberg en koppling till hur det kan vara att vara småföretagare.

  - Jag är uppvuxen i en småföretagarfamilj, min mamma har fortfarande kvar sitt konditori i Halmstad som har ungefär 20 anställda.

För att ställa honom mer mot väggen och se hur bra koll på läget han har om Hallands företagare var vi nyfikna på att höra, hur många procent av kommunens skatteintäkter som kommer från anställda i småföretag?

Vår nya landshövding gav till svars att han tror att det rör sig om en tredjedel, vilket inte var så tokigt, det är nämligen 30% (eller 994 miljoner).

image0 (4).jpeg

Vi kan bli utsatta, så vi måste förbereda oss!

Anders föregångare har fått vara med om b.la. kriget i Ukraina, översvämningar, pandemi, elkris mm, och med tanke på att han höll ett föredrag om hur vi förbereder oss för att Halland skall bli robust och stå emot kriser av olika slag, blev vi nyfikna på att höra vad han är mest orolig för inför sin kommande tid som landshövding.

  - Det är katastrofer och olyckor. Det är krig i Europa nu och det är väldigt oroligt men jag tror inte att vi kommer att drabbas av det och bli utsatta, men vi kan bli utsatta för det så vi måste förbereda oss. Men det jag är mest orolig för det är olika olyckor och katastrofer, storm, översvämningar och klimatförändringar. Därför vi måste se till att vi blir robusta och förebygger sådant så mycket vi kan.

Om en kris skulle inträffa har Anders som Hallands Landshövding och myndighetschef ett jobb att sköta. Han ska leda myndigheten men han ska också finnas mycket i media, där ibland för att lugna allmänheten men också för att förklara vad de arbetar med osv. Sen måste han, precis som alla oss andra också kunna ta hand om sig själv i ca 7 dygn. Med andra ord är han förberedd.

Anders menar på att han är förberedd för en eventuell kris, men när vi ställde frågan om han trodde att Hallands företagare är förberedda låter han inte lika säker.

  - Nej jag tror inte att alla är det, många lever lite för stunden och nuet.

Han fortsätter sedan,

  - Det är också tufft att vara företagare, man kanske inte kan ha så stora lager som man skulle vilja ha. Men jag tror att det är en fördel på sikt om man kan ha lite reserver, och vara bredd på att det kanske blir lite sämre tider, så man själv kan klara sig några dygn också.

Därefter tillägger han,

  - Men det är lättare sagt än gjort!

 

DSCF0581_VSCO.JPG

Först och främst måste man hålla sig själv i handen!

Efter Anders föredrag var det många som var nyfikna på vad man ska göra om krisen kommer. Anders tips på hur man som företagare kan förbereda sig är bland annat, att ha lite reserver, förbereda sig mentalt, prata om det med sina anställda och att fundera på hur man som företag ska göra för att bli robusta, läsa t.ex. på Länsstyrelsens hemsida eller ”när krisen kommer” samt ”när kriget kommer” från MSP. Men finns det någon att hålla i handen?

  - I första hand så måste man hålla sig själv i handen och sen så kanske man ska ta hand om sin familj. Men många kommer ju också att bli krigsplacerade och andra ska fullgöra uppgifter inom civilförsvaret.

Därefter förklarar han,

  - Kommunerna är viktiga, de kommer satsa på att vi har skydd, värme och att de tar hand om de äldre och de yngre och så vidare, skulle det värsta hände så kommer det så småningom också hjälp från staten men man måste kunna klara sig några dygn själv också.

Man nätverkar och man hjälper varandra!

För att runda av vårt samtal med vår Landshövding ville vi veta vad han tycker är det bästa med Företagarna.

  - Att det blir en plattform, man får träffa andra företag, man kan få höra att man inte är ensam och lyssna på liknande föredrag som idag. Men framför allt alla de aktiviteterna ni gör där man nätverkar och man hjälper varandra.

 

Bli medlem i Företagarna!

Taggar
Fler nyheter från Företagarna