För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Marie Axtelius: "Flyktingars kompetens riskerar falla mellan stolarna”

Publicerad 25 jan 2023
Företagarnas medlemmar skriker efter arbetskraft. Samtidigt finns det frustrerade flyktingar med rätt kompetens som hamnar mellan stolarna. Se

Kompetensbrist är en av de största nötarna att knäcka för arbetsgivare. I Halland är det många företagare som signalerar att de har svårt att hitta rätt kompetens. Samtidigt pågår ett parallelt problem där flyktingar som besitter rätt erfarenhet och utbildning inte kommer ut i arbete.

Hitta rätt kompetens med enkla medel

I en intervju med SVT Halland berättar Företagarnas regionchef Marie Axtelius att allt hon behövde var ett telefonsamtal på fem minuter för att ordna ett jobb till en billackerare från Ukraina, men i hennes försök att kontakta de halländska kommuner för att ta reda på vilka kompetenser som finns har det varit dålig respons.

– Vi skulle gärna sett ett bättre samarbete med kommunerna, dels kring information och dels kring saker som tolkhjälp, säger hon till SVT. 

Samhällsnytta och välfärdsskapande 

Marie efterfrågar någonting så simpelt som en lista på vilka kompetenser som finns i Halland. 

- Då är det enkelt för mig att prata med våra medlemmar och säga att det finns någon som är duktig på lantbruk eller någon som är chaufför exempelvis säger hon och fortsätter:

- Det här är ingenting som behöver kosta mycket men som leder till stor samhällsnytta. 

Se hela inslaget här! 

Fler nyheter från Företagarna