headphones newspaper video-player

Företagarnas vd sågar regeringens förslag: "Gör företagare sårbara"

Familjevecka? Nej tack, säger Företagarnas vd Günther Mårder till regeringens förslag och menar att det kan komma att drabba småföretagen hårt.
Publicerad 21 sep 2021

Nu har regeringens förslag om familjevecka påbörjats. Det innebär att föräldrar till barn i åldrarna fyra och 16 år ska kunna få familjedagspenning. En kostnad som landar på ca 3,5 miljarder kronor, något som Företagarnas vd Günther Mårder tycker är felprioriterat av regeringen.

- Det här är en insats som syftar till att vara mer ledig. Men vi har ett av världens mest generösa semestersystem. Få länder är ens i närheten av oss, säger han, rapporterar Hallandsposten

Småföretagen kan drabbas hårt

Mårder menar att Sverige redan är ett av världens mest generös länder när det kommer till semester och ledighet. Och han är övertygad om att det blir småföretagen som kommer att drabbas hårdast:

- Som jag förstår det är det som vid vård av barn, arbetsgivare kan inte planera för ledigheten som vid semestrar. Det kan sätta käppar i hjulen för framför allt de små företagen. Om exempelvis en av fem är borta så ökar det företagets sårbarhet.

Uppmuntra till arbete och inte tvärtom

Günther Mårder säger att signalvärdet blir att svensken ska jobba mindre och vara mer ledig när krutet egentligen bör läggas på att arbeta och köpa mer tjänster.

- Barn har tio veckors sommarlov. Varför inte korta sommarlovet med tre veckor? Vi ser hur Sverige släpar efter andra länder med skolan, säger han avslutningsvis. 

Taggar
Fler nyheter från Företagarna

Företagarnyheter från hela Sverige


Lyssna på Företagarpodden


Krönikor från våra politiska experter