headphones newspaper video-player

Debatt: Når Hallands storslagna mål om ett förbättrat företagsklimat fram?

Förbättrat företagsklimat är ett av de stora målen i Halland. Men dagsfärska rapporter från Näringslivets regelnämnd (NNR) vittnar om en helt annan verklighet än den som eftersträvas.
Publicerad 25 mar 2021
Foto: Shutterstock

Vill kommunerna i Halland vara en mer attraktiv plats finns det anledningar att ständigt granska hur företagen bemöts. Det skriver August Liljeqvist, rapportförfattare, Näringslivets regelnämnd, Kristian Ryberg, regionchef, Svenskt Näringsliv, Halland, Marie Axtelius, regionchef, Företagarna Halland, Claes Sandvig, regionansvarig, Visita, Henrik Ekelund, näringspolitisk chef, Svensk Handel, Martina Philip, ordförande, LRF Halland, i en insändare till Hallands Posten.

- Trots att vi har samma regelverk i Sverige så visar undersökningarna att det finns stora skillnader i kommunerna, säger August Liljeqvist, expert på Näringslivets Regelnämnd (NNR).

Tung regelbörda försvårar etablering och tillväxt

Regelbördan för företagare i Halland är stor. Kostnaderna i samband med detta är också betydande, inte minst för de mindre företagen. Regelförbättring, förutsägbarhet, samt minskade kostnader till följd av regler och kortade handläggningstider är viktigt för tillväxten och företagsklimatet.

Resultatet som framträder visar stora skillnader mellan kommunerna inom flera områden. Det vanligaste är också att man tar betalt på förhand, inte som i övriga samhället debiterar efter genomfört arbete.

Stora skillnader mellan de olika kommunerna

En identisk bygglovsansökan kan exempelvis i en kommun kosta 29 000 kronor, för att i en annan kosta över 70 000 kronor. För en företagare som bedriver verksamhet som kräver kommunal tillsyn för miljöfarlig verksamhet, kostar detta i en kommun 5 780 kronor, jämfört med 14 820 kronor i en annan.

- Vill kommunerna i Halland vara en mer attraktiv plats, både för dagens och morgondagens företagare, finns det anledningar att ständigt granska hur företagen bemöts, hur tillstånd hanteras och hur tillsyn utförs, säger Marie Axtelius, regionchef Företagarna Halland.

Läs rapporterna här!

Taggar
Fler nyheter från Företagarna

Mindre bonus och mera malus

Lägre klimatbonus för laddhybrider och ett pristak för elbilar som kan få bonus är två av nyheterna när regeringen föreslår skärpta styrmedel av fordon.

Företagarnyheter från hela Sverige


Lyssna på Företagarpodden


Krönikor från våra politiska experter