headphones newspaper video-player

Debatt: Når Hallands storslagna mål om ett förbättrat företagsklimat fram?

Förbättrat företagsklimat är ett av de stora målen i Halland. Men dagsfärska rapporter från Näringslivets regelnämnd (NNR) vittnar om en helt annan verklighet än den som eftersträvas.
Publicerad 25 mar 2021
Foto: Shutterstock

Vill kommunerna i Halland vara en mer attraktiv plats finns det anledningar att ständigt granska hur företagen bemöts. Det skriver August Liljeqvist, rapportförfattare, Näringslivets regelnämnd, Kristian Ryberg, regionchef, Svenskt Näringsliv, Halland, Marie Axtelius, regionchef, Företagarna Halland, Claes Sandvig, regionansvarig, Visita, Henrik Ekelund, näringspolitisk chef, Svensk Handel, Martina Philip, ordförande, LRF Halland, i en insändare till Hallands Posten.

- Trots att vi har samma regelverk i Sverige så visar undersökningarna att det finns stora skillnader i kommunerna, säger August Liljeqvist, expert på Näringslivets Regelnämnd (NNR).

Tung regelbörda försvårar etablering och tillväxt

Regelbördan för företagare i Halland är stor. Kostnaderna i samband med detta är också betydande, inte minst för de mindre företagen. Regelförbättring, förutsägbarhet, samt minskade kostnader till följd av regler och kortade handläggningstider är viktigt för tillväxten och företagsklimatet.

Resultatet som framträder visar stora skillnader mellan kommunerna inom flera områden. Det vanligaste är också att man tar betalt på förhand, inte som i övriga samhället debiterar efter genomfört arbete.

Stora skillnader mellan de olika kommunerna

En identisk bygglovsansökan kan exempelvis i en kommun kosta 29 000 kronor, för att i en annan kosta över 70 000 kronor. För en företagare som bedriver verksamhet som kräver kommunal tillsyn för miljöfarlig verksamhet, kostar detta i en kommun 5 780 kronor, jämfört med 14 820 kronor i en annan.

- Vill kommunerna i Halland vara en mer attraktiv plats, både för dagens och morgondagens företagare, finns det anledningar att ständigt granska hur företagen bemöts, hur tillstånd hanteras och hur tillsyn utförs, säger Marie Axtelius, regionchef Företagarna Halland.

Läs rapporterna här!

Taggar
Fler nyheter från Företagarna

Småföretagare tar över när Findus ger upp

Efter 20 år tillsammans på Findus blev Bengt Gunnarsson och Göran Claesson av med jobbet. Nedläggningen av det anrika företaget var oväntad. Men slutet på anställningen blev början till egen verksamhet. Nu satsar de på närodlad frukt och grönt i nordvästra Skåne.

Korttidsstöd öppet för ansökan

Ansökan om stöd till korttidsarbete är sedan den 29 mars öppen igen. Företagarna tagit fram ett verktyg så att du kan räkna ut korttidsstöd per anställd.

Guide: Våga ta steget!

Pandemin fick Jokkmokks världsberömda marknad att växla från folkmyller till webbhandel. Det visar hur det digitala klivet kan rädda såväl företag som 416-åriga traditioner.

Plötsligt var ”Nowhere” överallt

Dryck som ändrar samhällets inställning till alkohol i en unik restaurangupplevelse i skogen. Det är eventet som nominerats till ett prestigefyllt pris. Fast egentligen handlar ...

”Pandemin är som en tidsmaskin”

Per Schlingmann har tillsammans med Kjell A Nordström skrivit boken Corona Express som beskriver hur covid-19 blivit en förändringskraft som påverkat villkoren för människor, företag och samhällen.

Sju förslag för bättre miljöpolitik

Miljöpolitiken måste ge rätt incitament. Hållbarhet får inte ses i ett motsatsförhållande till rörelsefrihet, ökat välstånd, tillväxt och ekonomisk aktivitet.

Mer från hela Sverige


Coronakrisen


Krönikor