För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Småföretagsbarometern visar: Stor optimism trots tufft pandemiår

Publicerad 21 jun 2021
Ett minst sagt utmanande pandemiår för småföretagarna visar den nya rapporten Småföretagsbarometern. Men hoppet om framtiden är stor och optimismen blommar.
Presskonferens hos Accesia AB.

Småföretagarbarometern presenteras varje år av Företagarnas Riksorganisation, Swedbank och Sparbankernas Riksförbund. Totalt har 4 000 småföretagare med max 49 anställda fått berätta vad de tror om de kommande tolv månaderna. I Halland var det 161 företagare från olika branscher som fick svara på hur deras framtidsutsikter ser ut - och det verkar gå mot ljusare tider, skriver Hallandsposten. 

- Även fast det har varit speciella tolv månader där man verkligen varit nere och vänt så är tappet mindre än vad det var under finanskrisen. Min känsla är att företagen varit kreativa och extremt skickliga på att hitta nya vägar och arbetssätt för att kunna ställa om. Man har inte ställt in utan man har ställt om, säger Henrik Nilsson, företagschef på Swedbank i Halmstad.

Mycket positiva trots nedgång

Stor oro om coronapandemins effekter gjorde att länets företagare i fjol trodde på en negativ tillväxttakt. Men trots en nedgång är Halland ett av endast sex län med ett positivt nettotal för konjunkturutvecklingen. Företagen tror även på en kraftig tillväxt på ett år sikt visar rapporten.

- Företagen har varit nere och vänt och nu börjar man se ljuset i tunneln, säger Henrik Nilsson.

Under året har digitaliseringen snabbats på. Länets kommuner har varit snabba på att förse småföretagarna med bra uppkoppling. Men även om digitaliseringen har varit avgörande för många småföretags överlevnad finns det även en del svårigheter.  Susanne Andersson, grundare och vd på Accesia, som har bland annat utbildningar inom djurtandvård för veterinärer, har stött på vissa utmaningar under pandemiåret. 

- Det är den praktiska delen som gör utbildningen speciell, att veterinärer får lära sig tandvård för djur hands-on och det går inte att genomföra digitalt. Däremot kan föreläsningarna ske digitalt vilket kommer att minska tiden veterinärerna behöver befinna sig här, förklarar hon för tidningen. 

Goda möjligheter till expandering i länet

Barometern visar även att Småföretagarna ser goda möjligheter att expandera sina verksamheter i Halland och ligger även där över rikssnittet. Det finns dock utmaningar när det kommer till expansionen där den största är svårigheten att hitta lämplig och kompetent arbetskraft.

- Det har varit en trend de senaste åren, säger Marie Axtelius regionchef för Företagarna i Halland.

Taggar
Fler nyheter från Företagarna