headphones newspaper video-player

Om semester, korttidspermittering och arbete hemifrån

Snart är det sommar och nya frågor dyker upp som oroar våra medlemmar. Sedan Coronakrisens början har vår HR-expert Bengt Johnsson svarat på frågor som rör anställning, uppsägningar och varsel men främst stödpaketens innebörd, hur dessa ska tolkas och vad som varje företagare kan och får göra. Exempelvis har reglerna kring korttidsarbete varit en av de frågor som stötts och blötts.
Publicerad 11 jun 2020

Vi ser att vi är i en ny fas nu och det är nya frågor som ger företagarna huvudbry, bland annat permittering under semestertider och hur man gör för att återgå till det normala, säger Bengt.
Det korta svaret från Bengt är att när personalen tar ut någon form av semester är man inte stödberättigad. Man blir alltså återbetalningsskyldig för den tiden. Det vill säga att företaget får bära kostnaden.
– All form av semester ses som frånvaro och då utgår inte stöd. Enligt lag är arbetsgivaren skyldig att erbjuda fyra veckor sammanhängande sommarsemester.

En annan vanlig fråga rör arbete hemifrån, både gällande rekommendationen från Folkhälsomyndigheten och arbetsgivarens skyldigheter.
– Rekommendationen är fortfarande att om det är möjligt att jobba hemifrån då är det aktuellt. Och vid minsta symptom så bör man jobba hemifrån. Men går det inte, som till exempel om man jobbar på restaurang, då bör arbetsgivaren se till att förutsättningarna finns för så säkert jobb som möjligt.
– Se över varje situation och anpassa efter platsen och individen. Det viktiga är att ha en policy som är anpassad efter arbetsplatsen och att man kommunicerar den policyn till de anställda, säger Bengt.

Angående andra frågor som är aktuella finns det möjlighet för alla att ställa dem till Bengt, onsdagen den 17 juni klockan 10:00. Medlemmar i Företagarna har också rätt till två timmars kostnadsfri enskild rådgivning med Bengt.

– I dessa tider är det viktigt att alla beslut man fattar går rätt till, för att undvika konsekvenser som exempelvis att bli återbetalningsskyldig eller att missa stöd man har rätt till. Det kan till och med handla om skadestånd om det vill sig riktigt illa. Hör av dig till oss om du tvekar. Det finns inga dumma frågor, säger Bengt.

KOM IHÅG: Online rådgivning om personalfrågor
DATUM: Onsdag 17 juni kl 10.00 – 11.00
ANMÄLAN: Anmäl dig här

Taggar
Fler nyheter från Företagarna

Locket på om Las

Trots regeringens löfte om att utredningarna om ny arbetsmarknadspolitik skulle föra dialog har kontakten varit i det närmaste obefintlig.

Småföretagen ser ljusning

Antalet arbetstillfällen i de svenska småföretagen har minskat kraftigt under det senaste året, men nu ser de ljust på framtiden igen, visar en ny rapport.

Mer från hela Sverige


Coronakrisen


Krönikor