För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Lägesrapport från Halland i föränderliga tider

Publicerad 1 apr 2020

Det är måndag kväll hos restaurang La Pizza i Halmstad. Luften är kall och krispig och solen skiner genom de stora fönstren. Representanter från flera branscher, från kommunen och regionen samlas, men inte för att njuta av de goda pizzorna eller det fina marsvädret. Företagarna Halland i samverkan med Cityföreningen Halmstad, Krögarföreningen och Halmstads kommun, har bjudit in till ett öppet möte om Coronakrisen.

Jörgen Peters, vikarierande landshövding, öppnade mötet med ett lägesrapport från Halland.
– Vi har just nu 96 fall av Coronasmittade och sex avlidna. Generellt i landet finns det akut brist på skyddsutrustning och ett stort bortfall av personal på samhällsviktiga instanser. Men läget förändras hela tiden och det är viktigt att hämta information från pålitliga källor, sade Jörgen och uppmanade åhörarna att besöka Länsstyrelsens hemsida för att läsa om de senaste åtgärderna och Regeringskansliets hemsida.

En fråga som av många företagare anses väldigt viktig handlar om smittester. Det finns ett önskemål från näringslivet allmänt att öka antalet tester så att människor som haft Covid 19 och nu är immuna kan arbeta igen och föra ett så normalt liv som möjligt. Riksdagsledamoten Lars Püss (M) som var med på länk från Riksdagshuset förklarade läget.
– Det finns ett förslag från Moderaterna att se till att få gjort så många tester som det bara går. Det finns dock praktiska problem för att säkerställa att det finns tillräckligt med tester. Partierna jobbar tillsammans över blockgränserna för Sveriges bästa och det är viktigt att företagarna framför sina synpunkter så vi kan arbeta utifrån det, sade Lars som också berättade att Riksdagshuset var spökligt tomt.

Flera branscher var representerade under mötet och det kunde konstateras att läget är mycket allvarligt. Axplock från mötet:
• Taxi har 70 procent mindre bokningar.
• Utbildningar inom truck och första hjälpen har blivit av med nästan alla bokningar.
• Företag inom underhållning och konferens försöker boka om till senare, men det är en bransch som är hårt drabbad.
• Paketbud till underleverantör inom bilindustri har minskat med 60 procent och man befarar att det kommer att stå helt stilla nästa vecka.
• Efterfrågan på konsulter är nästan obefintlig
• Bokhandeln ökar online men minskar fysisk i butik.
• Inga evenemang går av stapeln den närmaste tiden.
• Städföretag drabbas hård av krisen.
• Besöksnäringen är en av de hårdast drabbade branscherna.
• Några ljusglimtar: Skogsbranschen fortsätter som vanligt. Skylt och dekaltillverkare har fått nya uppdrag. Blommor, bygghandel och inredning går också relativt bra. Även så livsmedelshandel.

Bo-Josef Eriksson, regional utvecklingsdirektör Region Halland sen den första mars fick en tuff start på nya jobbet.
– Just nu kan vi inte jobba med utveckling utan försöker göra det bästa av situationen, bland annat genom snabbare hantering av fakturor för att hjälpa regionens
leverantörer med likviditet och genom att erbjuda företagsstöd, berättade Bo-Josef och uppmanade företagen att höra av sig till utvecklingskontoret med frågor.

Taggar
Fler nyheter från Företagarna