För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter
Styrelsen består av Lars Fridh, Andreas B Hallberg, Roger Sundström och Bodil Nylander som sköter föreningens sociala medier.

Företagarna Hudiksvall satsar på luncher: ”Vill föra samman företagare och kommun”

Publicerad 20 sep 2024
Med ny styrelse och ny energi satsar Företagarna Hudiksvall på nätverkande och samarbeten. ”Målet är ett bra företagsklimat och en växande förening”, berättar Andreas B Hallberg, ordförande i Företagarnas kanske äldsta lokalförening.

När Företagarna Hudiksvall grundades 1756 hette föreningen ”De i Hudiksvall Associerade Handtverkare” och hade ett viktigt syfte.

– Föreningen grundades till stor del för att stötta kvinnor som blev änkor. Det var mycket skinnberedning på den tiden och garverierna använde starka kemikalier som arsenik. Om männen omkom så kunde änkorna få ut en slant från föreningen, berättar Andreas B Hallberg.

Föreningen har snurrat på i över 250 år och bytt namn några gånger efter vägen. På 70-talet blev den en del av Företagarna, som grundats kring 70 år tidigare. Lokalföreningens unika historia finns på Företagarna Hudiksvalls Facebooksida och på Hälsinglands Museum.

– Dit här ska det också dit, säger Andreas B Hallberg, som sitter med handen på protokollet för ungdomsgillet 1943.

Andreas gick med i Företagarna så fort han startat sin verksamhet Konfig Design för femton år sedan.

– Jag tyckte det kändes bra att få lite försäkringar, stöttning och juridisk rådgivning. Men det bästa är den politiska påverkan på hög nivå. Att Företagarna är aktiva och vill hamra in hos makthavarna att företagen är viktiga. Att det är de små företagen som får hjulen i samhället att snurra, som skapar jobben och gör att skatteintäkterna kommer in, säger Andreas.

Sedan våren 2022 är han ordförande i föreningen, och tillsammans med den nya styrelsen har han strukturerat upp arbetet i klubben. Arbetsfördelningen är tydlig.

– Bodil kör sociala medier, Lars driver eventfrågor förutom företagarluncherna. Roger jobbar med påverkansarbete och har varit aktiv i ett BID-projekt som handlar om stadskärneutveckling i Hudiksvall. Vi har haft mer arbetsmöten än tidigare styrelser och strukturerat upp arbetet kring hur vi ska spara filer, göra listor etcetera. Vi kollar på ett nytt styrelseverktyg som vi nog ska hoppa på och testa. Jag är för nya idéer, säger Andreas.

Han vill bidra till ett bättre företagarklimat i Hudiksvall.

– Jag vill få företag att samverka och nätverka mer och förkorta avståndet till kommunen. Något vi öppnat upp för i och med våra företagarluncher.

Det var tillsammans med Ann-Sofie Lundvall som driver Hälsinglands fastighetsbyrå som han började spåna om företagarluncher där både kommun och företag skulle få ta plats. De startade en arbetsgrupp där Anders från Företagarna samarbetar med Emelie Lindqvist från näringslivsenheten, Ann-Sofie Lundvall på Hälsinglands fastighetsbyrå och Mattias Guander, redaktionschef på HT.

– Vi arrangerar luncherna tillsammans och spånar om vad vi ska fylla dem med, utvärderar dem efteråt och hämtar in feedback från besökarna.

Den första lunchen anordnades i augusti 2023, med Ann-Sofie som moderator, Günther Mårder som inbjuden gäst och åttio anmälda gäster. Företagare, kommuntjänstemän och politiker.

– Vi körde med mentimeter och röstade om vad man vill få ut av kommande luncher. Det visade sig att de helst ville höra om andra företag. På andra plats kom Vision 2050 om den framtida utvecklingen av Hudiksvalls kommun.

Under lunchen därpå intervjuade Ann-Sofie några företagare innan kommunstyrelseordförande Mikael Lötstam informerade om Vision 2050. Sedan dess har det blivit 3-4 luncher per termin, på olika restauranger, för att gynna flera restaurangägare.

Varför behövs företagarluncherna tycker du?

– Jag vill minska gapet mellan kommunstyrelsen och företagarna. Få till en anda, en gemenskap. Kommun och företagare har ofta inte förståelse för varandras verksamheter. Om man börjar kommunicera blir kontaktvägarna snabbare och det går lättare att samarbeta, säger Andreas.

Han hoppas också på tillväxt i föreningen. Som mest har de varit kring 300 medlemmar, men det var ett tag sedan. För tillfället är de 178. Under senaste året har de tappat ett 20-tal mycket på grund av pensionsavgångar och konkurser. Samtidigt har de fått in femton nya medlemmar.

– Det är mycket tack vare luncherna. Vi hopppas få in fler yngre nu, både i styrelsen och i föreningen, så att vi kan attrahera yngre företag. Om vi blir fler som går ihop och nätverkar så kommer det att leda till fler affärer. Då blir det lättare för oss att driva frågor tillsammans med kommunen. Vi behöver hjälpas åt för att nå kommunens Vision 2050.

Under hösten kommer Företagarna Hudiksvall även att anordna en lunch enbart för de medlemmar som kommit in under de senaste två åren.

– Det är för att koppla ihop dem med varandra. Det kan vara lättare att nätverka under en liten sammankomst.

Det finns också tankar på att under hösten ta in en expertföreläsare från Företagare Riks som kan föreläsa om något aktuellt ämne.

Nästa stora företagarlunch kommer att hållas den 2 oktober på Skeppet, Kattvikskajen med besök av Martin Södergårds, ny näringslivschef i Hudiksvall.

– Det vore kul att bli lite större och kunna ha muskler att göra lite fler event, säger Andreas.

Fler nyheter från Företagarna