För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Företagare i Gävleborg får inte en enda krona i elstöd - trots rekorddyr vinter

Publicerad 30 maj 2023
Det har varit en tung vinter för Gävleborgs företagare. Trots att många går på sparlåga så tilldelas de inget elstöd, något som Företagarna ställer sig kritiska mot.

I södra Sverige kan företag från och med i dag, den 30 maj söka statligt elstöd som kompensation för sina dyra elräkningar. Men annat gäller det för företagare i de norra delarna av landet - de får får nämligen inte en krona i elstöd. 

Slår hårt mot småföretagen

Företagarnas regionchef Eva Cooper välkomnar ett elstöd  - men är kritisk till att majoriteten av länet blir utan hjälp. I en intervju med P4 Gävleborg säger hon att regergingen inte ger ett erkännande av att man också drabbats hårt av de höga elpriserna i elområde 1 och 2:

- Det finns ingen logik i varför regeringen ger hushåll i norra Sverige ersättning men inte företag enligt samma principer. Anledningen är sannolikt att regeringen märkte att det fanns flaskhalsintäkter över efter första omgången stöd och att de endast räckte till hushållen, som även är de som röstar i val, säger Eva Cooper i en intervju med SVT Gävleborg.

Företagarnas skarpa kritik mot regeringen

I en intervju med P4 Gävleborg målade hon tidigare upp ett önskvärt scenario som hade gynnat Gävleborg och hela landets företagare:

- Det smidigaste vore ett stöd till hela landet, det blir annars väldigt knepiga gränsdragningar som inte minst drabbar vårt län där gränsen går i Gävle kommun mellan de här två elområdena och det blir väldigt stor, markant skillnad, sa hon då. 

Fler nyheter från Företagarna