headphones newspaper video-player

Företagarna ger tummen ner för nya las-förslaget

Under måndagen fick regeringen hejarop från stora arbetsgivare och fackföreningar när de presenterade det nya las-förslaget. Företagarna delar inte entusiasmen.
Publicerad 9 jun 2021
Företagarna är inte nöjda med regeringens nya las-förslag.

På måndagen presenterades förslaget på hur regeringen avser att gå vidare med reformeringen av arbetsrätten. Både arbetsmarknadsministern Eva Nordmark och talespersonerna valde att rama in händelsen i termer av en historisk reform.

Huvuddragen i förslagen har varit kända sedan tidigare. De bygger på den överenskommelse mellan Svenskt Näringsliv och PTK som delar av LO ställt sig bakom, men som Företagarna anser är sämre än alternativet, den LAS-utredning som lades fram i fjol – tillsatt genom Januariöverenskommelsen, skriver Företagarnas expert på arbets- och miljörätt, Lise-Lotte Argulander. 

Sammantaget kan det därför bli fler företag som väljer att teckna kollektivavtal som en följd av regelskillnaderna. Uppsidan ur arbetstagarnas synvinkel är de förbättrade villkoren för omställning och studiestöd mellan jobb om det gamla försvinner, skriver Arbetarbladet.

− Detta är ett stort politiskt misslyckande och jag är besviken. Sveriges småföretagare behövde mer än detta, säger Företagarnas vd Günther Mårder.

Taggar
Fler nyheter från Företagarna

Mer från hela Sverige


Coronakrisen


Krönikor