headphones newspaper video-player

Debatt: Hur regionen handlar kan vara avgörande för lokala företagare

I närmare ett år har företagare i länet kämpat för att hålla sina verksamheter vid liv under pandemin. Region Gävleborg påstår sig vilja förbättra företagsklimatet men missar en viktig poäng - hur regionens agerande avgör företagens väg ur krisen.
Publicerad 22 feb 2021
Eva Cooper belyser vikten av att regionen handlar av lokala företagare, inte minst under pandemin.

I en insändare till Arbetarbladet belyser Eva Cooper, regionchef, Företagarna Gävleborg och Magnus Johansson, expert offentlig upphandling och konkurrens, Företagarna, hur viktigt det är att Region Gävleborg handlar av de lokala småföretagen i krisen. 

Varje år upphandlar regionen varor och tjänster för miljontals kronor. Det finns mängder av verksamheter som är beroende av inköp från den offentliga sektorn, inte minst under pandemin.

- Det är därför hög tid att tjänstemän och politiker i Gävleborgs län inser att hur de handlar kommer att påverka hur företagsklimatet i regionen ser ut framöver, säger Eva Cooper.

2019 låg Region Gävleborg totala inköp av verksamhet från privata företag och vårdgivare på 17,7 procent, som andel av verksamhetens totala kostnader, enligt Kommun- och landstingsdatabasen (Kolada). Vilket motsvarar en ökning med blyga 0,1 procentenheter sedan 2015.

- Det är bra men borde kunna bli ännu bättre, förklarar Magnus Johansson.

Taggar
Fler nyheter från Företagarna

Småföretagare tar över när Findus ger upp

Efter 20 år tillsammans på Findus blev Bengt Gunnarsson och Göran Claesson av med jobbet. Nedläggningen av det anrika företaget var oväntad. Men slutet på anställningen blev början till egen verksamhet. Nu satsar de på närodlad frukt och grönt i nordvästra Skåne.

Granskning: Regelbörda

Det borde vara lätt att göra rätt men regelbördan är fortfarande en av de största utmaningarna för landets företagare. Hotellägare Thérèse Liljeqvist en av dem.

Korttidsstöd öppet för ansökan

Ansökan om stöd till korttidsarbete är sedan den 29 mars öppen igen. Företagarna tagit fram ett verktyg så att du kan räkna ut korttidsstöd per anställd.

Guide: Våga ta steget!

Pandemin fick Jokkmokks världsberömda marknad att växla från folkmyller till webbhandel. Det visar hur det digitala klivet kan rädda såväl företag som 416-åriga traditioner.

Plötsligt var ”Nowhere” överallt

Dryck som ändrar samhällets inställning till alkohol i en unik restaurangupplevelse i skogen. Det är eventet som nominerats till ett prestigefyllt pris. Fast egentligen handlar ...

Mer från hela Sverige


Coronakrisen


Krönikor