För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Nya satsningen: Entreprenörskolan ska locka unga talanger till Leksand från hela Sverige

Publicerad 1 feb 2024
Entreprenörskolan, som är en del av Leksands folkhögskola, tar ett stort steg mot att främja ungt entreprenörskap genom den nya satsningen: Ungt Entreprenörskap.
Minna Smångs, intitiativtagare till den entreprenöriella satsningen. Foto: Leksands folkhögskola.

Leksand folkhögskola introducerar nu ett banbrytande koncept i form av Ungt Entreprenörskap, en nyskapande utbildning som fokuserar på att odla unga talanger inom företagsvärlden. I en exklusiv intervju med Minna Smångs, som inte bara är projektledare för Entreprenörskolan utan även aktiv i Företagarna Leksand, får vi en inblick i den spännande satsningen.

Hands-on lärande för unga företagsidéer

Ungt Entreprenörskap skiljer sig avsevärt från traditionell skolundervisning. Istället för att sitta bakom skolbänken och läsa böcker kommer deltagarna att följa en unik läroplan som fokuserar på praktiskt arbete med en konkret företagsidé.

- Det här går ut på att du jobbar med en företagsidé eller ditt redan befintliga företag som du hela tiden utgår ifrån under de ettåriga studierna, säger hon och fortsätter:

- Det handlar alltså om att man jobbar med ett verkligt företag där dessa unga entreprenörer ska få möjlighet att utveckla sina affärsidéer eller verksamhet, samt finslipa sina färdigheter för att öka möjligheterna att verkligen lyckas framåt. 

Ett år av dedikerad satsning

Ungt Entreprenörskap sträcker sig över två terminer med heltidsstudier, med den första terminen förlagd på plats i Leksand. Under den andra terminen kommer deltagarna att ha möjlighet att arbeta delvis på distans för att ge dem mer frihet att utforska sina affärsidéer ytterligare. 

- Det är ett helt år man studerar 100 procent för att det ska ge det bästa resultatet för den som vill satsa på sig själv och sina entreprenöriella kunskaper, förklarar Minna

När det gäller åldersspannet för ansökningar förklarar MinnaSmångs att det inte finns någon strikt åldersgräns och att så länge man känner sig ung får kan söka, men hon betonar att fokus ligger på unga entreprenörer mellan 18 och 30 år.

Ekonomiskt stöd och mentorskap

För att underlätta för unga företagare berättigar Ungt Entreprenörskap studiestöd genom CSN, vilket gör det möjligt att driva företaget samtidigt som man studerar. 

Initiativet till Ungt Entreprenörskap föddes ur Leksands folkhögskolas engagemang för entreprenörskap och de kreativa näringarna. Minna Smångs berättar att det även inspirerades av den stora potentialen hos unga människor och behovet av att stödja dem i att förverkliga sina affärsidéer. Företagare är viktigt för samhället, och vi vill göra det så enkelt som möjligt att våga starta företag!

Vi fick sedan ett bidrag från Leksands Sparbank, genom "Insatser för bygden" som gör utbildningen möjlig.

- Det är en möjlighet att verkligen göra det på riktigt, säger hon. Många startar exempelvis ett UF-företag som har alla förutsättningar att bli någonting mer men ibland stannar det där! 

Mentorskap och individanpassat lärande

Minna hoppas på att nyckelfaktorerna i Ungt Entreprenörskapkommer att vara det individanpassade lärandet. Hon betonar vikten av mentorskap och personligt stöd för varje deltagare. 

- Det kommer vara lärare som är inne och håller i olika delar av utbildningen, förklarar hon och fortsätter:

- Ett drömscenario vore även om företagare och profiler inom näringslivet kan tänka sig att engagera sig och agera mentorer för de framtida deltagarna.

Ansökningsprocess och urval utan strikta krav

Ansökningsprocessen för Ungt Entreprenörskap är öppen redan nu och fram till den 15 april. Ansökan kräver ett personligt brev och en beskrivning av företagsidén eller företaget. 

- Det behöver inte vara en färdig affärsplan, utan snarare en idé som visar personens intresse och engagemang, förklarar MinnaSmångs och fortsätter:

- Urvalet görs på individuell nivå, och fokus ligger på drivkraft, ambition och personligt engagemang snarare än traditionella betyg. Vi tittar väldigt mycket på individen och deras egna driv. 

Genomsnittsåldern för de som startar företag i Sverige är för aktiebolag 43,4 år, för enskild firma något

yngre med 40,6 år, uppger Företagarnas regionchef Eva Cooper:

- Många elever runt om i landet utforskar sina entreprenöriella färdigheter genom Ung Företagsamhet under skoltiden, men desto färre tar dem vidare. Satsningen i Leksand är riktigt intressant, och jag har stor förhoppning att vi kommer se fler unga framgångsrika företagare framöver. En snabbväxande grupp medlemmar i Företagarna är de som ingår i vårt Young-koncept, de som är under 35 år. Jag vill därför också välkomna de nya entreprenörerna som medlemmar i Sveriges största företagarorganisation!

Läs mer om Företagarna Young

Nationellt tillgängligt och öppet för alla

Entreprenörskolan är inte begränsad till invånare i Dalarna. Alla intresserade från hela Sverige välkomnas att söka och dra nytta av denna spännande möjlighet att utveckla sina företagsidéer.

Med Ungt Entreprenörskap erbjuder Leksand folkhögskola en unik plattform för unga talanger att förverkliga sina affärsdrömmar och skapa verkliga resultat. Satsningen representerar en innovativ och framåtriktad syn på utbildning, där entreprenörskap och praktiskt lärande står i centrum. 

- Ansökningsprocessen är öppen, och en ny generation av unga företagsledare är på väg att formas, säger Minna Smångs avslutningsvis.

Läs mer om utbildningen Ungt entreprenörskap här!

Fler nyheter från Företagarna