podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Företagarna Orsas ordförande om företagsklimatet i kommunen: "Blomstrar"

Publicerad 31 jan 2023
Det går mycket bra för företagen i Orsa. Näringslivsklimatet har förbättrats och positiviteten smittar av sig.
Ola Granholm hyllar företagsklimatet i Orsa kommun. Foto: Flukeman, Företagarna.

Mycket glädjande har hänt inom näringslivet i Orsa. De senaste åren har företagsklimatet förbättrats avsevärt och i orten finns en allmän känsla av positivitet som smittar av sig berättar Företagarnas ordförande Ola Granholm till Mora Tidning

För närmare 20 år sedan var Ola Granholm näringslivschef i kommunen som då kantades av en negativ situation. Tidigare har arbetslösheten varit hög och inte alltför många företag hade det tufft. Men så kom en ny tid, en tid då allting vände. I dag ser läget helt annorlunda ut och Orsa har i dag övergått till att ha blivit en blomstrande kommun med välmående företag och låg arbetslöshet. 

- Företagsklimatet är i dag öppet, ärligt och härligt. Det syns och det känns. Det finns en optimism inför framtiden. Många företag går väldigt bra och det smittar av sig, säger Ola till tidningen.

Från dåligt till bra

Det goda samarbetet mellan kommun och Företagarna som samspelar med att den äldre generationen företagare stöttar den nya generationen är nykeln till framgångarna.

- När något är bra eller är dåligt kan vi samtala kring det och det gäller även i kontakter med kommunen, förklarar Granholm.

Ola berättar att många nyetablerade företag har en ung entreprenör i spetsen, och det är inte helt ovanligt att många av dessa samarbetar eller går in i olika partnerskap med varandra.

- Det är jätteroligt. Generationsväxlingen fungerar bra här i orsa, vilket är mycket viktigt för kommunens välmående.

Mycket god samverkan inom kommunen

Men även solen har sina fläckar. En stor utmaning Orsaföretagarna står inför är att hitta rätt kompetens.

- Många drar sig för att annonsera, bland annat för att rektryteringsprocessen är tidskrävande och tar resurser från företaget, förklarar Ola Granholm. 

Men det finns strategier för att komma i underfund med utmaningen. Ett steg i rätt riktning är rekryteringslotsfunktionen i Orsa, Mora och Älvdalens kommuner som arbetar med at hitta arbete till medföljande partner när en av parterna fåt jobb i någon av de tre kommunerna.

Fler nyheter från Företagarna