headphones newspaper video-player

Debatt: Når Dalarnas mål om ett förbättrat företagsklimat fram?

De flesta kommuner i Dalarna har som mål att förbättra sitt företagsklimat. Fler och växande företag betyder fler jobb, ökade skatteintäkter och därmed ett ökat välstånd i kommunen. Men i en ny granskning från Näringslivets Regelnämnd (NNR) ser verkligheten annorlunda ut.
Publicerad 20 jan 2021
Foto: Shutterstock

Det är i en debattartikel i Dala-Demokraten som August Liljeqvist, rapportförfattare, Näringslivets regelnämnd, Henrik Navjord, regionchef, Svenskt Näringsliv Dalarna, Eva Cooper, regionchef, Företagarna Dalarna, Sara Anderson, regionansvarig, Visita Mellersta, Helena Åkerberg Hammarström, regionchef, LRF Dalarna, kritiserar de stora målen kommunerna i Dalarna har om ett förbättrat företagsklimat.

Regelförbättring, förutsägbarhet, samt minskade kostnader till följd av regler och kortade handläggningstider är viktigt för tillväxten och företagsklimatet i Dalarna.  Men i praktiken ser det annorlunda ut. Näringslivets Regelnämnds (NNR) kommungranskning visade bland annat på stora skillnader kommunerna emellan. 
- Vill kommunerna i länet vara en attraktiv plats för företagen, finns det anledningar att granska just hur företagen bemöts, hur tillstånd hanteras och hur tillsyn utförs. Här kan alla bli lite bättre. Vi hjälper er gärna, säger Eva Cooper. 

Läs mer om kommungranskningen här.

Taggar
Fler nyheter från Företagarna

Kan elen ta slut?

Elpriser och problem med elförsörjning diskuteras ofta. Men, handlar det om egentlig elbrist? Kan elen ta slut? Nja. Företagarnas expert Philip Thunborg reder ut.

Regeringen rattar om i stöden

Företagarna välkomnar att regeringen nu rättar till en del uppenbara brister i coronastöden till drabbade företag. Viktigast av allt är dock att pengarna betalas ut.

Beredskap för bredare nedstängning

Med regeringens förslag om ytterligare begränsningsåtgärder med stöd av den tillfälliga pandemilagen blir det möjligt att stänga ner fler verksamheter.

Mer från hela Sverige

Handlar du med Storbritannien?

I detta avsnitt av Företagarna LIVE går vi på djupet kring Brexit och guidar dig till hur handel med Storbritannien fungerar nu.

Mikael Eriksson, tullchef DB Schenker Sverige, EEN:s Theresa Ryberg och Daniel Wiberg, chefsekonom på Företagarna deltar.

Se avsnittet nu

Krönikor


Coronakrisen