För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

De tvingades riva mässan – förlorade en miljon

Publicerad 15 apr 2020
Hasse Johanssons företag PR & Media AB förlorade en miljon kronor i en handvändning när förbudet mot folksamlingar på över 500 personer trädde i kraft 11 mars. Nu kräver Orsaföretagaren ersättning från regeringen.
Hasse Johansson

– Inget annat företag har drabbats som vi, säger Hasse Johansson.

PR & Media har arrangerat 400 mässor i Mellansverige sedan 1983. De har fokus på att sätta mindre orter på kartan genom aktiviteter och evenemang.

Nyköpings Bomässa, som de arrangerat sedan 1994, brukar vara säsongens startskott. I år anlände de första stora lasterna med mässmaterial till Nyköpings arenor den sjätte mars. Montrar skulle byggas åt 200 företag och 130 UF-företag. Föreläsningar skulle hållas, och Anna Bergendahl, Peder Lamm och Lena Linderholm stod för några av programpunkterna.

– Besöksantalet brukar ligga på 5-6000. Vi har flera olika aktiviteter och seminarier på plats, men man går dit för att göra affärer. Folk köper tomt, trappor och lägenheter. Det handlar om att i slutändan få in fler skattebetalande människor till Nyköpings kommun, berättar Hasse Johansson, vd för PR & Media AB.

Förlorade 1,2 miljoner

Mässan skulle äga rum 14-15 mars, och i oro för coronavirusets spridning köptes handsprit in för extra spitstationer. Klossar skulle hålla upp dörrarna för lättare passage mellan mässhallarna.

– Vi bokade in extrapersonal som skulle städa toaletterna ofta och folk som skulle räkna antalet besökare, säger Hasse Johansson.

Än så länge fanns inga restriktioner från myndigheterna. Men den 11 mars förändrades allt. Statsminister Stefan Löfvén höll sitt tal till nationen, och med omedelbar verkan förbjöds alla sammankomster med 500 eller fler besökare.

- Vi fick veta att man kunde få fängelse eller böter om man inte följde lagen, så vi avbröt byggandet och packade ihop, 

Problemet var att företaget redan dragit på sig alla kostnader. Löner skulle betalas liksom frakter, material, hyror, marknadsföring, trycksaker och mässtidningar som getts ut i 4 kommuner.

– Vi hade förlorat 1,2 miljoner kronor. Och vi var det enda företag i Sverige som drabbades på det här sättet, säger han.

Hasse Johansson hänvisar till Båtmässan, som hann ha öppet i fem dagar innan de tvingades slå igen, och den mindre mässa som skulle anornas under samma tid i Helsingborg men kunde flyttas till hösten.

Samtidigt som Hasse anser att den nya lagen var helt rätt väg att gå, vill han inte betala för förlusten som skedde i samband med bomässan.

Med två långa brev till regeringen, regeringskansliet och alla partier, har han förklarat företagets situation utförligt och krävt tillbaka de pengar de lagt ut.

– Jag har fått generella svar som: "Hej Hasse! Du är en av en lång rad med småföretagare som har det svårt just nu." Nej, jag är inte ens i den långa raden, jag önskar att få bli det, men utöver att tvingas ställa in allt kommande, har jag en skuld på 1,2 miljoner som uppstod där och då, klockan 20.15 den 11 mars. Hjälp oss med den så är vi på samma nivå som alla andra. Snälla LÄS mina brev, säger Hasse Johansson.

Blev uppringd

En riksdagsledamot har ringt upp honom och undrat hur det går.

– Han sa att mitt brev påverkat arbetet och bidragit till att regeringen gjort vissa ändringar. Det är kul att kunna påverka, men tråkigt att de inte ser mitt dilemma. Att en ny lag träder i kraft på några sekunder har aldrig hänt tidigare. Hade vi haft tre till fyra dagar innan hade vi grejat det. Då hade vi kunnat flytta mässan.

De första veckorna efter mässbyggandet i Nyköping jobbade han 20 timmar om dagen med att flytta mässor och ringa upp företag om ändrade planer, samtidigt som han försökt lösa skulderna efter den inställda bomässan. Mest hjälp har de fått av Nyköpings kommun.

– De har bjudit på hallhyran, så nu är vi nere i 850 - 900 000 kronor. Vi överlever fram till maj, men i maj ska vi ut med moms. De pengarna har vi inte eftersom vi fått ställa in hela våren, säger Hasse Johansson.

Finns en risk för konkurs

Att låna pengar ser han inte som ett alternativ.

– Jag anser inte att det är vi som ska stå för de här pengarna. Så det finns en risk att vi går i konkurs av ren envishet.

Hasse Johansson har nu skickat in en anmälan till Justitiekanslern, om att regeringen visat stor försumlighet.

– Nu vet de om vad som hänt det här lilla företaget. Då har vi gått alla vägar vi kan.

Företagarnas vd Günther Mårder har den senaste månaden hört allt för många exempel från Företagarsverige om hur förutsättningarna förändras radikalt över under några dagar.

– Eller som här i Hasse Johanssons fall där regeringen närmast inför ett näringsförbud över en natt.

Om livskraftiga företag av politiken försätts i konkurs drabbas inte enbart företagaren, utan det är en förlust för hela samhället.

– Vi är i samhället sammanlänkade i ett komplicerat nät där företag skapar viktiga förutsättningar för jobb och välfärd. Den här typen av politiskt framkallande konkurser kan få negativa spridningseffekter i detta nätverk. Det är allt för lätt att se ett förlopp som leder till ett rent mardrömsscenario, avslutar Günther Mårder.

Fler nyheter från Företagarna