Kommunen tänker upphäva försäljningen på Tärnö
Tärnökroken AB, med vd Peter Svensson och dottern Malin Eriksson, vann ett anbudsförfarande för tre år sedan. Det gällde ett köp av delar av skärgårdsön. Beslutet överklagades av ett annat företag och ärendet togs upp i förvaltningsrätten som dömde till Tärnökrokens fördel. Köpeavtalet vann laga kraft i juni i år och kommunen skulle därmed skriva under avtalet inom sex månader, det har inte skett. Kommunalrådet Magnus Gärdebring (M), som är den som skulle signera avtalet, har nu meddelat att han inte kommer göra detta.
Beslutet om försäljningen ska nu upp i kommunstyrelsen och kommunfullmäktige för en ny omröstning. Gärdebring är övertygad om att de får majoritet där. Moderaterna har alltid varit emot försäljningen, och nu verkar det som att Kristdemokraterna, Liberalerna och Sverigedemokraterna kommer rösta för att avtalet inte blir av.
Syftet med försäljningen var enligt Per-Ola Mattsson (S), kommunstyrelsens dåvarande ordförande att öka tillgängligheten i skärgården och locka fler besökare till ön, men också att öka förutsättningarna för sysselsättning och verksamheter i skärgården och på ön. Men nu vägrar den nya KSO:n signera avtalet. Gärdebring motiverar vändningen med att ön är viktig för kommunen med tanke på turism, näringsliv och skärgårdsborna. Han menar att ön har en outnyttjad potential som måste bevaras.
– Tärnö är av strategiskt vikt för kommunen framåt, det är en pärla och en kronjuvel för kommunens turism och därför är det viktigt att vi behåller rådigheten över Tärnö och inte säljer våra fastigheter, säger Gärdebring till Sydöstran.
Näringsidkarna hamnar i kläm
Beskedet har skapat upprördhet och osäkerhet för Peter Svensson och Malin Eriksson. De har bedrivit verksamheten Destination Tärnö, genom ett nyttjandeavtal med kommunen, på platsen de senaste tre åren. Duon har investerat såväl tid som pengar i att utveckla ön och öka turismen och förväntade sig att köpeavtalet skulle bli påskrivet. Köparna har försökt få kontakt med det nya styret i kommunen under en längre tid utan svar. I början av september, två månader innan deadline, skrev de till kommunstyrelsen och uppmanade att beslutet skulle verkställas.
Malin Eriksson är mycket kritisk till kommunens sätt att sparka undan benen för företagare genom sitt agerande. Redan i början av kommande vecka förväntas omröstningen i kommunhuset ske vilket har ställt höga krav på snabbt agerande från köparnas sida. Köparna har tagit hjälp av jurister för att reda ut den uppkomna situationen. Kommunstyrelsens ordförande menar dock på att inget avtal är påskrivet och att kommunen bedömer att de inte har gjort något fel. Med det planerar de att upphäva ärendet.