Förmiddagen inleddes med att regionchef Magnus N:son presenterade Småföretagarbarometern 2023. Det största tillväxthindret är, enligt de 4 000 tillfrågade företagarna, än en gång ”svårt att finna lämplig arbetskraft/personal”. Hela 32 procent i riket och 28 procent i Skåne ser kompetensförsörjningen som det främsta hindret för att företagen ska kunna växa.

Resten av dagen vigdes åt att diskutera just problemen med kompetensförsörjningen. Alla var eniga om att det finns ett problem, och att det måste lösas. I panelen satt Anna Jähnke, Regionala utvecklingsnämndens ordförande, Diana Sendlak Brundin, Ledarskapskonsult Kvalitencia, Caroline Höstgren, Handelskammaren, Emma Frank Landgren, Arbetsmarknadsförvaltningen Helsingborg stad, Claes Magnusson, rektor Malmö Yrkeshögskola och Niklas från Swedbank. Såväl paneldeltagare som publik ville ställa högre krav på näringslivet.

– Arbetsgivarna måste ta in praktikanter för att kunna hitta nya medarbetare. Det går inte att ställa krav på att alla ska ha tio års erfarenhet för att ta ett vikariat, säger Anna Jähnke.

Panelen förde (stundtals) livliga diskussioner med publiken som bestod av allt från arbetsgivare till arbetstagare och lärare.

– Hur många av er jobbar med det ni läste på gymnasiet? frågade en i publiken varpå endast två av 25 personer räckte upp handen.

– Vi måste förflytta och få in rätt kompetens på rätt plats. Det måste finnas folk som vet vem som behövs var. Vi måste ta ett större ansvar för att få in utlandsfödda, funktionsnedsatta och andra grupper i arbetslivet. Näringslivet ska inte behöva känna sig lämnade ensamma, staden måste hjälpa till, säger Emma Frank Landgren.

Varför problemen har uppstått och vägarna till en lösning var lika många som det fanns deltagare. Men att ett visst fokus bör ligga på skola och utbildning var nog alla ense om.

– Jag tycker att det är anmärkningsvärt att vi utbildar direkt ut i arbetslöshet i dag. Vi borde lyssna på arbetsgivarna och se var resurserna behövs, säger Katarina Björnsdotter från Sydsvenska Handelskammaren.

– Man borde ha fler ekonomilektioner i skolan, och tidigt fokus på företagande. Vi behöver bygga upp kreativiteten. Det är stora skillnader mellan skolorna i dag. Föräldraengagemang är också viktigt, finns det något mer vi kan göra för att engagera föräldrarna och hjälpa ungdomarna? säger Anna Jähnke.

– Snälla, engagera er i de unga. Det är kul och givande, säger Claes Magnusson.

Efter några timmars givande samtal var det dags att knyta ihop säcken för temaveckans inledande dag.

– Vilka konkreta steg kan vi ta framåt? frågade moderatorn Magnus N:son Engelbäck.

– Anonymisera jobbansökningar så försvinner mycket av det som vi möts av idag. Ta bort namn, kön och ålder så slipper någon väljas bort för att den inte ”passar in”, säger Diana Sendlak Brundin.

– Nu exkluderas väldigt många på grund av sina betyg, den med högst betyg är inte alltid lämpligast att bli läkare, säger Anna Jähnke.