podcast news play företagaren I media förmån faq
Elbilar är ofta dyra vid inköp men billigare att köra. För bensinbilar gäller ofta det motsatta. Foto: Shutterstock

Testa dig: Elbil eller fossildrivet – vad blir billigast?

Det är inte lätt att välja ny bil. Bilkostnadskalkylatorn som forskare från Högskolan i Gävle har tagit fram kan göra valet mellan el, hybrid och fossildrivet enklare.

Det är inte lätt för en företagare att få med alla parametrar i valet av ny bil till företaget. Ansvaret för ekonomin och viljan att vara en del av ett hållbart samhälle kan ibland stå emot varandra.  Elbilar är ofta dyra vid inköp men billigare att köra. För bensinbilar gäller ofta det motsatta. 

Peder Zandén Kjellén är forskare inom hållbara transporter på Högskolan i Gävle och har inom projektet RATT-x, tagit fram en smart räknesnurra, Bilkostnadskalkylatorn, som kan hjälpa dig på vägen.

I verktyget kan du själv lägga in uppgifter om bilens förbrukning, hur mycket man kör, hur länge man tänkt äga bilen och hur den finansieras. Därefter beräknas en total ägandekostnad för att enkelt kunna jämföra modeller mot varandra.

– Många missar att driftskostnaderna är en stor del av att äga en bil. På sex år kan driftskostnaderna uppgå till 40 procent av totalkostnaden för en bensin- eller dieselbil. För framför allt elbilar finns ett motstånd vid köp eftersom priset är så högt. Men driftskostnaderna är så mycket lägre jämfört med bensin eller diesel över tid, så det kan ändå löna sig ekonomiskt att välja en elbil, säger Peder Zandén Kjellén.

"Användbart och välkommet verktyg"

philip rund.pngPhilip Thunborg (runda bilden) är expert på hållbarhetsområdet hos Företagarna och sitter även med i styrgruppen i projektet RATT-x som tagit fram verktyget. Han konstaterar att  Sveriges småföretagare har kommit långt i arbetet med att utveckla sitt hållbarhetsarbete. 

– Vi ser att medvetenheten och ambitionen hos företagen att minska sina utsläpp är hög, där val av tjänstebil ligger i topp bland åtgärder som företagen själva ser att de kan påverka. Därför kan verktyg som detta vara mycket användbart och välkommet av många som planerar att skaffa ny bil till företaget.

Hämta bilkostnadskalkylatorn

Taggar
Räkna ut kostnaden för ditt medlemskap

Medlemskapet ger dig rabatter, rådgivning och nätverk.

Bli medlem – tillsammans skapar vi bättre förutsättningar

Gå med idag!

Här listar vi 49 anledningar till varför du ska gå med i Företagarna.

Valet 2022

Allt för dig som är småföretagare och ska rösta i riksdagsvalet 2022.