podcast news play företagaren I media förmån faq
Företagarna Nyheter - dagsfärska nyheter om företag i hela Sverige
Popup-butik i Burbank, Kalifornien. Foto: Shutterstock.

Popup-butik: så här gör du

Popup-butiker är en het trend inom handeln. Så här gör du för att dra nytta av den.

Popup-butiker handlar om tillfälliga butiker som dyker upp under kortare perioder i shoppinggallerior, förortscentrum och skidbackar och på gågator och flygplatser. Utbudet av popup-butiker har ökat i takt med att många köpcentrum upplever svårigheter att hyra ut sina lokaler.

Tänk på det här! Experten tipsar


Rikard Lundberg driver företaget Popup Agency i Stockholm, en pionjär inom popup-butiker i Sverige. Företaget kopplar samman entreprenörer med fastighetsägare via korta hyresavtal. ”Vi väcker liv i tomma lokaler runt om i Sverige”, säger han. Bolaget grundades 2013 och har förmedlat fler än 500 popup-butiker. Det här är Rikard Lundbergs råd om du funderar på att starta en popup:

Syfte

Popup är en verksamhet som drivs under en kortare period, från några få timmar till flera månader, i en tillfällig lokal. Men det är viktigt att bestämma syftet med aktiviteten. Är det marknadsföring för att bygga företagets varumärke? Vill du testa en ny geografisk plats? Är popupen ett sätt att bli av med ett lager, typ outlet?

Plats

Välj en miljö där du har bäst möjligheter att nå din målgrupp. Om du vill träffa barnfamiljer så är kanske ett välbesökt förortscentrum bättre än en lyxgalleria mitt i stan.

Tid

Om det handlar om marknadsföring kan en kortare period fungera, men om popupen ska bidra till ökad försäljning krävs ofta en längre närvaro. Kunden vill kanske se din produkt, fundera och återkomma vid ett senare tillfälle.

Utnyttja ytan

Var aktiv och intresseväckande. Bjud på demonstrationer, tävlingar och andra aktiviteter.

Flytta in

Placera ditt skrivbord i popupen. Då kan du stå för en betydande del av bemanningen

Fynda

Ju mer dynamisk du är när det gäller tidpunkt, desto lägre hyra. Om du kan nappa på ett erbjudande om en lokal som är tillgänglig för omgående inflyttning under en kortare period så ökar möjligheterna att få en riktigt bra hyra.

Denna guide finns även i Tidningen Fötetagaren nummer 6 2019. Här kan du läsa en artikel om mästerkonditorn Ai Venturas popup-succé.

Taggar
Riks Guide
Räkna ut kostnaden för ditt medlemskap

Medlemskapet ger dig rabatter, rådgivning och nätverk.

Bli medlem – tillsammans skapar vi bättre förutsättningar

Företagarnas Nätverk

Med kraften i nätverket av 60 000 företagare kan våra medlemmar utbyta kunskap, hitta synergier för varandras affärer och tillsammans skapa ett bättre företagsklimat.

Årets Företagare

Från kommun till riksfinal där 48 företagare gör upp om vem som är Årets företagare, Årets Unga Företagare och Årets Unga Idé.

Medlemsförmåner

Vi erbjuder över 30 medlemsförmåner med rabatter på IKEA, SJ, Volvo, BMW, Fortum, Swedol med mera.