För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Senaste nytt i hela landet - Företagarna Nyheter

AI för småföretag – så tar du första stegen

"Befria dig från hur det tekniska funkar och fokusera på din business" säger Aurore Belfrage som ger dig nycklarna till att dra nytta av artificiell intelligens.
Investeraren och entreprenören Aurore Belfrage som gästar #företagarpodden 235. Foto: Pressbild Talarforum

AI, artificiell intelligens, är ett ”buzzword” många slänger sig med. Som företagare har du mycket att vinna på att lära dig mer om nyttan med AI – men skippa definitionen och fokusera direkt på var det kan skapa nytta i din affär. Det menar investeraren och entreprenören Aurore Belfrage som gästar Günther Mårder i  #företagarpodden 235: Så kan AI effektivisera dina beslut

– Befria dig från hur det tekniska funkar och fokusera på din business. Det finns så mycket som era, annars fantastiska, hjärnor i ledningsgruppen inte klarar av, säger Aurore Belfrage, som menar att där kommer AI in.

Hon tror att många som spontant ryggar för begreppet gör en tankevurpa, och är orolig att datorn ska ta över allt.

– Men AI är snarare en addering, den lilla assistenten som ”kan allt” och kompletterar er.

Läs även: ”Vi förbättrar framtidens städer med AI”

Använd AI på rätt plats

Småföretagaren som vill komma igång med att dra nytta av artificiell intelligens bör börja med att ställa sig ett antal frågor. Aurore Belfrage ger exempel:

– Vad vill vi göra? Vilka utmaningar har vi i företaget och var behöver vi teknisk dunderhonung för att ta oss till nästa nivå?

– Var finns dina kärnvärden, den viktigaste delen? Sälj, kommunikation, bygga? Finns det data kring den? Det finns det nästan alltid!

– Samlar du datan? Nej? Gör det, bygg en databas och förstå den viktigaste transaktionen i din business. Det brukar vara i säljögonblicket. Där kan du använda AI för att förbättra den allra viktigaste delen av din verksamhet.

Samla in rätt data

Grunden för att arbeta med artificiell intelligens är att det finns data som programmet kan jobba med. 

– Preppa ditt skafferi av data. Undersök vilken information du redan har och vad du behöver börja samla in för att optimera din verksamhet. Antagligen har du inte samlat saker på rätt sätt. Tänk också på GDPR som begränsar möjligheterna att spara data. 

Ett problem för den företagsledare som tagit första stegen på en sådan resa kan vara att få medarbetarna att arbeta mer datadrivet och fatta beslut grundat på data och inte bara känslor.

– Det kan vara spännande att prata om förändring men när det ska realiseras så är förändring ofta obekväm. Förut visste jag som medarbetare, kanske i en ledningsgrupp, vad jag skulle göra. Nu känner jag mig inte säker i min roll längre och det skapar motstånd. Sådant behöver man jobba med.

Undantag finns

Sedan ska inte heller alla beslut vara datadrivna, menar Aurore Belfrage.

– Mer komplexa problem kan vi inte räkna ut i förväg, men vi måste sätta igång och arbeta med dem direkt ändå.

Hon jämför med barnuppfostran, där man som förälder behöver anpassa sig till barnens ganska oförutsägbara utveckling varje dag.

– Vi behöver lirka och anpassa. Tänka att "målet är där borta och vi måste prova oss fram". Vi måste sätta igång med att rädda klimatet och bygga en fossilfri värld utan att veta exakt hur det ska gå till.

#företagarpodden #235: Så kan AI effektivisera dina beslut

Taggar
Riks Artikel
Räkna ut kostnaden för ditt medlemskap

Medlemskapet ger dig rabatter, rådgivning och nätverk.

Bli medlem – tillsammans skapar vi bättre förutsättningar

Medlemsförmåner

Vi erbjuder över 30 medlemsförmåner med rabatter på IKEA, SJ, Volvo, BMW, Fortum, Swedol med mera.

Politik och påverkan

Vi driver företagarpolitiska frågor genom att presentera analyser, fakta och egna undersökningar.