headphones newspaper video-player

Varför ska jag ta ett företagslån?

Är det dags att låna pengar till företaget?
De flesta småföretag kommer någon gång i en situation där de behöver låna pengar. Kanske behövs det köpas in en ny maskin, kundfordringar är sena eller kassan gapar nästan tom inför att lön ska betalas ut till anställda.

Artikeln är ett samarbete med Lendo - Sveriges största jämförelsetjänst för privat- och företagslån

Att kunna finansiera nya inköp eller tillfällig likviditetsbrist med hjälp av lån kan göra stor skillnad. Känner du igen dig i situationen? Lendo ger dig här tre anledningar till varför ett företagslån kan vara värt att fundera på.

1. Särskilj din privata ekonomi från företagets

Är ditt företag i behov av finansiering och du väljer att söka ett företagslån slipper du blanda ihop din privata ekonomi med företagets och undviker därmed att låsa in dina privata pengar.

Företagslån kan också vara en bra möjlig lösning när du inte har eget kapital att skjuta till eller vill undvika att tömma kassan utan att ha en buffert. 

2. Du behöver inte låna av familj och vänner

“Don’t mix family and business” är ett välkänt amerikanskt uttryck som många känner igen. Visst ligger det någon sanning i det. Däremot är det många småföretagare som upplever att de inte har något val och det är vanligt att småföretagare lånar pengar av familj och vänner.

Det är alltid en risk inkluderat med att låna pengar och väljer du istället att låta en långivare låna ut pengar till dig behöver du inte känna dig stressad över att andra påverkas av hur ditt företag mår.

3. Låna för tillväxt

Att driva ditt företag utan lån kan låta riskfritt och lockande - men det kan också göra att din tillväxt hämmas och att du tjänar mindre pengar. Här är några hållpunkter som kan ge ledtrådar om när det är dags att ta ett lån för att växa.

  • Du behöver utöka dina affärsytor och lokaler
  • Utrustning som underlättar din affär
  • En affärsmöjlighet du inte har muskler för i dag
  • Nyanställningar

Oavsett om du landar i att ett företagslån är rätt för ditt företag eller inte, är det viktigt att du tar med dig att jämföra olika finansieringslösningar mot varandra innan du väljer!

Relaterade artiklar