headphones newspaper video-player

Vad kostar factoring?

När du säljer dina fakturor får du inte ut hela fakturabeloppet eftersom factoringbolaget tar en avgift – oftast räknat i procent – per faktura. Beroende på vilken aktör du väljer kan det skilja sig ganska kraftigt, speciellt om du väljer att sälja en stor del av ditt företags omsättning.

Artikeln är ett samarbete med Promentor Finans - Möjliggör affärer

Finansbolagen som köper dina fakturor tar ut en avgift per faktura, oftast räknat i procent av fakturabeloppet. Den procentsatsen brukar variera mellan 1–4 procent och sällan överstiga 5 procent. I utbyte får du oftast pengarna på kontot inom 24 timmar.

Beroende på hur stor volym av företagets omsättning du väljer att sälja växer betydelsen av denna procentavgift. Det är därför viktigt att veta vem som köper dina fakturor och hur den aktören står sig gentemot andra på marknaden.

Räkneexempel

Om beloppet för en specifik faktura ligger på 1000 kronor och factoringbolaget tar två procent i avgift innebär detta att du betalar 20 kronor på varje faktura, och får då pengar på kontot oftast inom 24 timmar.

Det brukar även tillkomma en hanteringsavgift som kan variera beroende på storlekens beställning, dock sällan överstiga 50 kronor per faktura.

Bra att tänka på

Fakturaköp är en bra och stabil tjänst som både räddar företag och stärker deras likviditet. Om avkastningen på det egna kapitalet är större än factoringavgiften är det lönsamt med factoring och du kan ta ditt företag till nästa nivå.

Får du in pengar inom 24 timmar, kan du välja att återinvestera dessa direkt. Det är viktigt att veta vem som köper dina fakturor, då villkoren kan skilja sig ganska mycket mellan marknadens olika finansbolag. Hur stor del av bolagets omsättning du väljer att sälja är också av betydelse för vad factoringtjänsten kommer att innebära för dig.

Ibland tillkommer en hanteringsavgift per faktura. Det är viktigt att hålla koll på procenten och det är även klokt att hålla koll på eventuella årsavgifter, som i vissa fall kan påverka din totalkostnad.

Relaterade artiklar

Vad är factoring?

Enkelt sagt går factoring ut på att sälja företagets fakturor. Ett utomstående factoringbolag köp...

Vad kostar factoring?

Om avkastningen på det egna kapitalet är större än factoringavgiften är det lönsamt med factoring...

Så fungerar factoring

Factoring – eller fakturaköp som det också heter – går ut på att ett factoringbolag mot en avgift...

Möt en Företagare

Nu tar vi steget mot att också engagera oss i våra ungdomar som vi vill ska upptäcka företagandet som en möjlighet. Ni etablerade företagare är en given förebild med mycket kuns...

Syd

Factoring

Sälja eller belåna fakturor kan ge mer pengar i kassan. Så här funkar det.

Vad är factoring?

3 skrönor om factoring - stämmer de?

Dold kredittid – så här hanterar du det