headphones newspaper video-player

Sälj dina kundfakturor, stärk likviditeten

Är fakturaköp något för ditt företag? Foto: Shutterstock
Det finns många olika åtgärder som företag kan vidta för att förebygga framtida ekonomiska problem. Factoring, eller fakturaköp som det också heter, är en tjänst som innebär att du säljer dina kundfakturor till ett factoringbolag som oftast betalar ut pengarna inom 24 timmar.

Hela artikeln är ett annonssamarbete med Serafim finans

Tjänsten fakturaköp har länge varit populär i Europa i länder som Italien, Nederländerna, Frankrike och Tyskland. Idag börjar allt fler företag i Sverige att se fördelarna med tjänsten, där de främsta anledningarna är att du frigör tid genom att överlåta det administrativa arbetet till factoringbolaget och att du får tillgång till kapitalet oftast inom 24 timmar. Tid och pengar du kan återinvestera i verksamheten.

Hjalmar Sigurdarson är Head of Business Finance på Promentor Finans AB och menar att factoring kan ses som en möjlighet att få din affär att växa.

– Om du investerar det frigjorda kapitalet direkt in i verksamheten, i till exempel ett nytt projekt eller en ny satsning, och du har en högre avkastning på kapitalet i det projektet eller satsningen än vad kostnaden för factoring är så bör du se det som en möjlighet att få din affär att växa, säger han.

För att du som kund ska kunna skapa långsiktig lönsamhet är det därför viktigt att du får lösningar som passar ert behov.

Kolla upp avgiften

Ett tips på vägen är att du kollar upp vilken avgift factoringbolaget som du väljer tar och att du väljer ett factoringbolag som förstår vikten av att bevara dina kundrelationer.

Relationen i sig kan i många fall vara viktigare än själva affären. Det är därför viktigt att factoringbolaget förstår och respekterar dina kundrelationer och hur du kommunicerar med dina kunder. Oavsett i vilken fas ditt företag befinner sig i kan det vara lönsamt med factoring.

Mer om finansiering

Vad kostar factoring?

Om avkastningen på det egna kapitalet är större än factoringavgiften är det lönsamt med factoring...

Så fungerar factoring

Factoring – eller fakturaköp som det också heter – går ut på att ett factoringbolag mot en avgift...