headphones newspaper video-player
Mötet jag aldrig glömmer
10 svenska toppfotografer om sina bästa möten.

Företagare landet runt gör viktiga avtryck i samhället varje dag som går.

Många av dem möter ni på sidorna i Företagarnas medlemstidning Företagaren – porträtterade av våra fantastiska fotografer som i sin tur själva är egenföretagare.

Vi bad tio stjärnor som bidragit under åren att välja ut varsin bild som etsat sig fast lite extra. Här är mötena med entreprenörer som de aldrig glömmer.

Ur tidningen Företagaren nr 3 2020. Läs också: Svenska Fotografers Förbund ansluter sig till Företagarna

Nr 5 2016

”Jag minns ett ovanligt möte med träindustrin i Piteå. Samuel Holmström och Jens Lundqvist driver Lundqvist Trävaru AB i Öjebyn.

På ytan skulle man tro att det är en vanlig husfabrik. Men här är det första man möter ett kontor med datorer och utvecklare som jobbar med 3D, plus en hörna där man kan spela tv-spel på fikarasten.

Det var två unga och driftiga killar med stora drömmar och visioner. Jag förstår precis varför de fått flera utmärkelser för sitt företagande under de senaste åren.”

Om fotografen:

Paulina Holmgren

Ray Division Aktiebolag, Skellefteå

Paulina har drivit företag sedan i 20 år tillbaka med en anställd, Cliff Warg. Hon är utbildad på Fotoskolan i Gamleby och jobbar både med stillbild och rörligt för redaktionella och kommersiella kunder.

Hon gör uppdrag i stora delar av norra Sverige samt utomlands. Hon är ordförande för Svenska Fotografers Förbund, sitter i andra bolagsstyrelser och engagerar sig i frågor för småföretagare.

Nr 6 2014

”När man besöker Lisa Ericson på Pärlans konfektyr i Stockholm är det som att färdas till en annan tid.

Jazz, koppargrytor fulla med kolasmet och fantastiska 40-talsfrisyrer gör att jag känner mig som jag hamnat långt bort från 2000-talet. Ett favoritmöte att minnas.”

Om fotografen:

Evelina Carborn

Fotograf Evelina Carborn AB, Stockholm

Evelina har jobbat som fotograf sedan hon som tonåring tjatade till sig jobb på lokaltidningen hemma i Småland.

Hon tog examen från Nordens fotoskola 2013 och har drivit företaget sedan dess.

Evelina fick TT:s arbetsstipendium 2015, har vid flera tillfällen medverkat i utställningar på Fotografiska och är stolt över boken Håkan på Ullevi.

Nr 4 2019

”Ett möte jag aldrig glömmer utspelade sig hos företagaren Pär Skinnargård, vd på Nykvist Skogs AB i Värmland. Reportaget handlade om att dokumentera hans fantastiska egenskaper som människa och chef.

Jag blev mottagen som en hedersgäst. Pär och alla hans kollegor var otroligt välkomnande. Jag blev bjuden på lunch, jag blev bjuden på fika, jag fick veta precis allt om skog och jag fick mig en tur runt halva trakten. Tack, Pär!”

Om fotografen:

Banfa Jawla

Firma Banfa Jawla, Stockholm

Banfa har läst på Nordens fotoskola och studerat modefotografi på Ravensbourne University i London. Han har fotografi som huvudsyssla sedan 2016.

Utsågs till Årets Rookie 2018 av Pressfotografernas klubb och återfinns nu på TV4/C MORE som bildredaktör.

Bland fotojobben återfinns uppdrag åt såväl TV4 och Microsoft som skivbolaget Amuse och Halebops satsning Not So White Guide som lanserades tidigare i år.

Nr 3 2017

” Bilden föreställer Classe 'Kofot' Axman och togs 2017.

Egenföretagaren Kofot har arbetat som backlinetekniker under många år med flera av de stora namnen inom svensk musikindustri. Under reportaget besökte vi honom mitt i en turné med rocksångaren Jerry Williams.

Att få hänga med under en helkväll av roddande var en upplevelse, där vi fick se vilken precision och vilket tempo det är på och bakom scenen.”

Om fotografen:

Oskar Omne

Fotograf Oskar Omne, Stockholm

Arbetar både med film och stillbilder och har sin studio i Stockholms södra delar. Oftast fotograferar han människor, allt från bildjournalistik till reklam.

Både omfattande kommersiella uppdrag och mindre porträttjobb.

Oskars bilder går ofta att se i exempelvis DI Weekend och Företagaren.

Nr 6 2014

”Jag glömmer aldrig omslagsplåtningen av spelföretaget Coffee Stain Studios grundare, Anton Westbergh.

När vi kläckt en till synes enkel idé som byggde på deras dåvarande spelsuccé Goat Simulator, hade vi ingen aning om allt meck det skulle innebära.

Vi hittade relativt tama och fotogeniska getter hos ett castingföretag som specialiserat sig på att hyra ut djur till filminspelningar och byggde en tillfällig studio i ett av uthusen på en herrgård utanför Hjo.

När väl djur och vd fanns på plats gick fotograferingen friktionsfritt och omslaget blev nominerat till Svenska Publishingpriset.”

Om fotografen:

Nicke Johansson

Dolly Dagger Produktion AB, Göteborg

Nicke har varit verksam som fotograf sedan början på 1990-talet. Han jobbar på uppdrag av magasin och byråer med inriktning på redaktionella porträtt.

Nr 4 2019

"Fem timmar tog det oss att snedda genom Sverige till ett lummigt Värmland. Där, mitt ute i ingenstans, träffade vi Pelle Stafshede, en riktig superentreprenör som gör allt för att ha en så liten miljöpåverkan som möjligt.

Han släppte reklamvärlden för att satsa allt på sin dröm: 3D-printade kajaker av sågspån och bioplast.

Det var något med hans blick när han berättade om kajakerna. Den var precis sådär skarp som den bara kan vara på någon som hittat rätt i livet. Han kunde prata i timmar om produkten, som att det inte fanns något viktigare i hela världen för honom.”

Om fotografen:

Samuel Unéus

Fotograf Samuel Unéus AB, Stockholm

Samuel blev klar med Nordens fotoskola 2012 och sedan dess har han drivit sitt företag.

Stoltast är han över sitt jobb för Barncancerfonden, vilket vann guld i Publishingpriset 2018 – viktigaste jobbet hittills, konstaterar han.

Att sitta i en öppen baklucka i 80 knyck över en is och fotografera för Volvo tillhör också de absolut roligaste jobben.

Nr 5 2017

””Ofta är jag nervös inför en fotografering. Man vet inte hur miljön ser ut, hur ljuset faller, hur personen är eller om den känner sig bekväm framför kameran.

När jag mötte Siduri Poli på Changers Hub i Alby föll allt bara på plats.

Hennes energi, värme och coolhet hjälpte mig att se ljuset och miljön – och fånga den absolut bästa bilden där och då.”

Om fotografen:

Anna Tärnhuvud

Tärnhuvud Media AB, Stockholm

Anna har jobbat heltid som bildjournalist sedan 2014. Hon har vunnit sju priser i Årets Bild – bland annat Årets Bildreportage 2014, Årets Featurebild 2014 och Årets Nyhetsbild 2018 – och är den enda kvinnan i Sverige som har tagit Årets Bild (år 2018).

Tilldelades KW Gullers fotostipendium av Nordiska museet 2016 och har sin första egna samlingsutställning i sommar på Blekinge museum.

Efter en tid på Göteborgs-Posten är Anna åter frilans med uppdrag för SvD, Företagaren, Aftonbladet, Tidningen Vi samt internationella tidningar som Rolling Stone, Verdens Gang och tyska Bild.

Nr 6 2019

” Jag har länge haft en fascination för Japan, och har hunnit med att äta en hel del japansk mat, men aldrig funderat särskilt mycket över japanska bakverk.

Därför var det så roligt att träffa Ai Ventura och få se, höra och inte minst smaka på hennes fantastiska bakverk. Dessutom blir jag så imponerad av dem som inte har svenska som modersmål som startar företag här.

Byråkratins språk är ju svårtytt nog för en som är född och uppvuxen här.”

Om fotografen:

Maria de la Croix

MDLC Studios AB, Stockholm och Malmö

Maria har haft frilansuppdrag inom foto vid sidan av annat sedan gymnasie-tiden. Hennes nuvarande bolag startades 2015.

Hon har tidigare bland annat grundat cykelkafékedjan Wheelys som antogs till prestigefulla Y Combinator i Silicon Valley. Hon vann Financial Times pris för Boldness in Business 2018.

Maria de la Croix var också med på Företagarens 103 Unga idéer-omslag samma år. Numera gläds hon åt att ha hittat tillbaka till fotograferandet.

Nr 3 2017

””Det var en sådan spännvidd av personligheter när vi tog bilderna till 103 Unga idéerlistan 2017.

Jag tänker speciellt på Zahra Abdulla som utvecklade appar för allergiker och just då jobbade med att allergiranka hotell och flygbolag."

Om fotografen:

Mattias Bardå

Mattias Bardå AB, Stockholm

Mattias startade sin karriär på Blekinge läns tidning och därefter gick han till Expressen.

Han var med och skapade Expressens fredagsbilaga, där han fotograferade artister, skådespelare, författare – nationella som internationella.

Mattias jobbar sedan många år som frilans med kontor och studio i centrala Stockholm där han jobbar med alltifrån magasin, kundtidningar och reklam till porträtt, hållbarhetsredovisningar, årsredovisningar och egna projekt.

Nr 3 2019

”Jag gillar verkligen att besöka företag och uppleva hur det ser ut och fungerar i verkligheten. Här var vi dessutom hos ett omtalat företag, Simris Alg, vars koncept är så rätt i tiden.

I långa rader slingrade sig plaströren från golv till tak, upplysta av hundratals smålampor. Solen lyste in genom taket och i rören pågick algblomningen för fullt. Känslan var att jag plötsligt befann mig i en science fictionfilm.

Det var som ett besök i framtiden.”

Om fotografen:

Emil Malmborg

Fotograf Emil Malmborg, Malmö

Emil har drivit sin firma sedan 2003. Han jobbar regelbundet åt Dagens Industri, Företagaren, Göteborgs-Posten, Officerstidningen, Bonniers författarfoto med flera.

Han har vunnit pris i Årets Bild i kategorierna nyhets- respektive sportreportage samt fått tävlingens specialpris.