podcast news play företagaren I media förmån faq
Företagarna Nyheter - från hela Sverige om sånt som påverkar ditt företag just nu.
Anna Jansson Libietis
Expert utbildningsfrågor och kompetensförsörjning

Anna Jansson Libietis, expert utbildning och kompetensförsörjning

Anna Jansson Libietis är expert inom utbildningsfrågor och kompetensförsörjning hos Företagarna.
Anna Jansson Libietis

Bakgrund

Samhällsvetare med bakgrund som samordnare för studerandeverksamheten på Sveriges Ingenjörer och som verksamhetschef för den ideella integrationsfrämjande verksamheten Svenska med baby.

Blev 2015 finalist till SEB:s pris Årets Sociala Entreprenör och har tilldelats Martin Luther King-priset och Stockholms läns landstings pris för arbete mot främlingsfientlighet och rasism för sitt arbete med Svenska med baby.

Hon har hos Företagarna tidigare arbetat med integration och arbetsmarknad och fokuserar nu på utbildningsfrågor.

 

Tre frågor till Anna

Vilken fråga är absolut viktigast för våra medlemmar just nu?

Jag skulle säga att det är att säkra tillgången till rätt kompetens. Det är en fråga som våra medlemmar, pandemin till trots, lyfter som det främsta tillväxthindret. Utifrån de frågor jag arbetar med vill vi se insatser som gör att utbildning bidrar till företagens kompetensförsörjning, som uppmuntrar entreprenörskap och som främjar entreprenöriella kompetenser.

Vad driver dig i ditt påverkansarbete?

Att bidra till en bättre samhällsutveckling! Listan kan göras lång, men får vi företagen att blomstra kommer fler i arbete, svensk välfärd stärks osv. Hos småföretagen finns dessutom en självklar grogrund för nya idéer och välmående företag bidrar till hela vårt lands innovationskraft. Viktiga frågor såklart, i tider av klimatförändringar och oförutsedda händelser som Coronapandemin.

 

Företagare du inspireras av och varför?

Jag har ett stort engagemang för integrationsfrågor och inspireras av alla de företagare som vill bidra till att göra samhället till det bättre. Det finns oändligt många att inspireras av, men för att ta ett exempel säger jag grundarna av Miljonbemanning som nyligen blev utsedda till årets unga företagare i Stockholms stad. De öppnar dörrar åt andra och tacklar den stora utmaningen med att få fler i arbete och har samtidigt lyckats få en stadig tillväxt i sitt företag. Det är häftigt att se unga personer som tänker utanför boxen och vågar välja företagarspåret istället för det traditionella spåret med anställning. Jag drev själv en egen ideell verksamhet innan jag började på Företagarna och vet hur givande – men också kämpigt! – det kan vara att gå från idé till handling.

Mer från Anna Jansson Libietis

Räkna ut kostnaden för ditt medlemskap

Medlemskapet ger dig rabatter, rådgivning och nätverk.

Bli medlem – tillsammans skapar vi bättre förutsättningar

Medlemsförmåner

Vi erbjuder över 30 medlemsförmåner med rabatter på IKEA, SJ, Volvo, BMW, Fortum, Swedol med mera.

Politik och påverkan

Vi driver företagarpolitiska frågor genom att presentera analyser, fakta och egna undersökningar.