För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Möt Maria Rutgersson – ny ordförande för Företagarna Stenungsund & Tjörn

Publicerad 8 apr 2024
Företagarna Stenungsund & Tjörn har fått en ny ordförande, efter Lars Grenhages tio år på posten. Tack Lars för dessa år vi har fått med dig och välkommen som ordförande Maria!

Vi bad Maria att berätta lite om sitt företagande, vad som engagerar henne och hur planerna ser ut framåt för föreningen.

– Vi har fem nya ledamöter i styrelsen som alla känns väldigt taggade och engagerade. Under vårt första styrelsemöte fick alla föra fram vad de brinner för och en gemensam nämnare har visat sig vara att jobba mer med unga företagare. Mitt huvudsakliga fokus har tidigare varit att bygga upp en närvaro i sociala medier för att sprida vad vi jobbar med i föreningen och vad Företagarna står för. Jag ser fram emot att ta mig an en ny roll och leda arbetet i styrelsen. Nu kommer jag ha mer kontakt med våra kommuner för att lyfta fram de frågor vi vill driva. Jag har jobbat med samhällsbyggnad i mitt yrke som arkitekt så de frågorna känns det extra spännande att vara delaktig i, säger Maria.

Vill nå ut till fler medlemmar

Maria berättar att de i styrelsen kommer att fortsätta arrangera sina populära frukostträffar och just nu är det stort fokus på STO-galan, då Årets Företagare och Årets Unga Företagare i Stenungsund, Tjörn och Orust kommer att utses.

– Vi kommer också att arrangera andra typer av nätverksträffar och försöka nå lite nya målgrupper, genom att lägga dem på olika tider. Det är ju inte alla som har möjlighet att komma ifrån sitt arbete på morgonen.

Styrelsen kommer att fortsätta arbetet med att lyfta sina nya medlemmar på olika sätt. De jobbar också vidare med att lyfta småföretagens betydelse för välfärden.

– Jag tycker det är ett viktigt arbete och en viktig samhällsinsats vi som är engagerade i Företagarna gör, säger Maria.

Ett bra nätverk är viktigt för företagare

Att nätverket som man får via Företagarna är viktigt för Maria är något hon återkommer till under intervjun.

– Det är så bra att ha andra att bolla sina företagarfrågor med. Vi står ofta inför samma utmaningar även om vi verkar i olika branscher. Som förtroendevald i en styrelse blir man inbjuden till regionala träffar och då får man ju också nätverkande, konferens och utbildning i ett större sammanhang, som man ofta inte får när man är en eller två personer i ett företag. Att skapa de mötesplatser vi har i Stenungsund och Tjörn för våra medlemmar ser jag också som en stor del av uppdraget, samt att företagare, tjänstepersoner och politiker ska ha en förståelse för varandras situation.

Vägen in till Företagarna

Maria gick med i Företagarna för tre år sedan, i samband med att hon blev tillfrågad att gå med i styrelsen.

– Det kändes väldigt lockande att gå med i styrelsen och lära känna fler företagare i Stenungsund och Tjörn samt att lära mig mer om Företagarnas arbete.

Hjälper människor med husdrömmar

Maria driver sitt företag Skärhamn Arkitektur och jobbar både med privatkunder och företag.

– Vi hjälper människor att förverkliga sina husdrömmar och vår specialitet är hus på berg, vi jobbar mycket med den Bohuslänska miljön. Jag gillar det konstnärliga i yrket men ibland känns det som att jag får jobba mest med juridiska frågor, då många av våra bygglovsärenden har komplicerade förutsättningar med gamla detaljplaner och motstridiga krav. Vi jobbar i hela Bohuslän, från Koster till Göteborg.
Under min arkitektutbildning var jag hela tiden inställd på att starta företag och när jag 2008 vann en arkitekttävling om en ny entré till Tjörn så fick jag ett startkapital och kunde dra igång mitt företag. Idag har jag en anställd och trots att det är lågkonjunktur i arkitektbranschen så har vi fullt upp.

Ser gärna fler kvinnliga företagare

Maria tycker det är synd att företagandet på Tjörn är så mansdominerat och ser möjligheten att som ordförande i Företagarna kunna vara en förebild för kvinnor som driver eller vill driva företag. Hon bor med sin familj på Tjörn och det var också en av anledningarna att hon ville starta företag, att inte behöva pendla till något jobb i Göteborg.

– Jag kommer från en företagarsläkt. Min pappa och min farfar var inom rederibranschen. Min man är också småföretagare, vilket gör att vi har en ömsesidig förståelse för varandras arbeten, eftersom företagandet är en livsstil. Det är ibland svårt att hitta en balans i tillvaron men jag trivs väldigt bra med att vara företagare. Vi älskar att vara ute med båten och försöker hinna med det så ofta vi har möjlighet. Jag tycker också om att måla, även om det är något jag inte hinner med så mycket just nu, avslutar Maria.

Fler nyheter från Företagarna