För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Från flykting till hela Sveriges polis

Publicerad 20 okt 2023
Nära 60 företagare samlades på Mössebergs Kurort för höstens första Pyttlunch som gästades av Nadim Ghazale, polis och föreläsare. Nadim pratade om integration, samhällsutveckling och vikten av handlingskraft – och gick in på hur alla människor kan bidra till att bygga broar mellan personer och kulturer.
Nadim Ghazale (till vänster), polis och föreläsare och Soroush Rezai (till höger), Företagarna Västra Götaland.

Nadim berättade om livet och om utmaningar, hur några viktiga personer i hans liv knuffade honom i rätt riktning och hur de vid rätt tillfälle fick honom på rätt spår. Det krävs väldigt lite för att alla enskilda personer ska kunna göra något för att hjälpa någon annan, framhöll Nadim. Han berättade att han nu vill ge tillbaka till landet som gav honom allt och han arbetar mycket med att träffa barn och unga på skolor i sin roll som kommunpolis. Detta skriver han mer om i sin bok, Från flykting till hela Sveriges polis, som lottades ut bland deltagarna på plats.

Innan Nadim gick upp berättade Soroush Rezai, projektledare på Företagarna Västra Götaland, om hur företagare blir utsatta för brottslighet och om lokal statistik. Cirka 28 procent av skatteintäkterna till Falköpings kommun kommer från småföretagare, det motsvarar drygt 420 miljoner kronor. Med de intäkterna kan kommunen satsa på välfärden – småföretagen är välfärdsbyggare. Trots det känner sig endast 19 procent av företagarna trygga med polisens närvaro och nästan ingen upplever att brottsligheten har minskat de senaste åren. Varannan företagare har varit utsatt för upprepad brottslighet de senaste åren.

Anna-Lena Mann, kommunpolis i Falköping, deltog också och berättade om Polisens arbete mot brottslighet. Hon lyfte vikten av att polisanmäla alla brott så att polisen får in rätt statistik och kan arbeta på de platser där det behövs. I somras trädde en ny lag i kraft som ger alla kommuner ett utpekat ansvar att arbeta brottsförebyggande. Polisen har tillsammans med kommunen tillsatt en grupp för trygghetssamverkan där näringslivet, bostadsbolag, socialtjänst med flera kommer delta för att vässa det brottsförebyggande arbetet.

Fler nyheter från Företagarna