För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Valturnéstopp i Uddevalla

Publicerad 21 mar 2018
Riks- och lokalpolitiker fick åka buss och lära sig om företagande i Uddevalla

Valbussen plockade upp riks- och lokalpolitiker vid Hotell Carlia på eftermiddagen och tog dem på en busstur i ett soligt Uddevalla.

Kranbilar, lastväxlare och liftdumpers hos LastväxlarCarlsson
Sedan 15 år tillbaka driver Rolf Carlsson med familj LastväxlarCarlsson. Här fick politikerna lära sig om transporter och olika jobb med kranbilar, liftdumpers och lastväxlare med timmerkran. Konkurrens från utländska åkerier var en fråga som diskuterades. De så kallade cabotagereglerna, som betyder att utländska åkerier får vara i Sverige under en vecka i samband med att en transport levereras, bryts ofta och är svåra för polisen att lagföra. Paret Elisabeth och Rolf Carlsson lyfte Norge som ett föredöme när det gäller både krav för lastbilar på vinterdäck, vilket utländska åkerier ofta inte har, samt att även utländska bilar får betala vägskatt.

Erik Mattsson vill förändra nuläget för naprapater i Västra Götalandsregionen
På vägen plockade bussen upp Erik Mattsson, naprapat som driver företaget Emovement, ett vårdföretag som har som ambition att ligga i absolut framkant inom naprapatbehandling, träning och rehabilitering. Erik vill väcka diskussion hos politikerna att även naprapater borde ingå i landstingsavtalet i länet. Det gör de i 11 andra landsting och det är såklart ett sätt att patienter som behöver rehabilitering får snabbare hjälp. Idag ingår t ex sjukgymnastik i landstingsavtalet, men naprapater har till stor del likvärdig utbildning och kompetens.

Erik har länge varit soloföretagare, men har just anställt sin första medarbetare med hjälp av Växa-stödet. Reformen trädde i kraft vid årsskiftet och ger kraftigt subventionerade arbetsgivaravgifter för enmansföretagare när de anställer sin första person. Erik berättade att han nog hade anställt oavsett växa-stöd eller inte, men nu kunde han anställa en person på heltid.

Det finns nästan 3800 soloföretagare i Uddevalla kommun och de står för 11 % av de kommunala skatteintäkterna. Företagarna vill öka kännedomen om just dessa minsta företag och deras bidrag till välfärden.

Politikerna "boxades" på Hotell Carlia
Dagen avslutades med en debatt mellan politikerna. I panelen fanns nio partier representerade av elva politiker:

  • Said Abdu (L) Riksdagsledamot
  • Fredrik Christensson (C) Riksdagsledamot
  • Jörgen Hellman (S) Riksdagsledamot
  • Elin Segerlind (V) Riksdagskandidat valet 2018
  • Magnus Jacobsson (KD) Ledamot kommunstyrelsen och ordförande Barn och ungdomsnämnden Uddevalla
  • Carin Ramneskär (M) Ledamot kommunstyrelsen och oppositionsråd Uddevalla
  • Ingemar Samuelsson (S) Kommunalråd och ordförande kommunstyrelsen Uddevalla
  • Elving Andersson (C) Ledamot kommunstyrelsen och ordförande Socialnämnden Uddevalla
  • Christer Hasslebäck (UP) Ledamot kommunstyrelsen och Samhällsbyggnadsnämnden Uddevalla
  • Lars-Eide Andersson (MP) Ledamot Kultur och fritidsnämnden Uddevalla

Företagare från hela Uddevalla med omnejd var på plats för mingel och höra vad politikerna vill åstadkomma. Företagarnas VD Günther Mårder iklädd domartröja utmanade politikerna i en "boxningsring" med teman som företagsklimat, brott mot företagare, arbetsgivaravgifter och regelbörda. Politikerna fick boxningsrockar och med mycket skratt och rörelse över boxningsringen bjöd de på sig själva.

Det fanns stor spridning i alla frågor men i en var alla rörande överens: Ägarskiftesbeskattning ska vara lika för överlåtelse till familjemedlem som till utomstående. Där fick de en ordentlig bakläxa, för dagens regler ser ut just att en överlåtelse till familjemedlem beskattas högre.

CITAT Från kvällen

- Bra, aktuella frågor. Intressant att se vad politikerna tycker. Jag skulle dock vilja höra mer om konkreta lösningar på de problem som finns inom t ex regelkrångel. Jag hoppas även att politikerna kan ta beslut som löper över mer än en mandatperiod.
Kristian M Wallström, Bluepin AB

 

Ausra Karlsson

 

- Jättetrevligt! Mycket roligare upplägg än traditionella debatter. Alla politiker vill det bästa, men för mig är till exempel de höga arbetsgivaravgifterna ett hinder för att växa.
Ausra Karlsson, Annas butik

 

Ett axplock av politikernas åsikter:

Said Abdu (L)
Det ska vara enklare roligare och mer givande att driva företag. Idag är det en bristande förståelse på regeringskansliet för företagande i Sverige, jag vill ändra på det!

Se över vad polisen ska göra med sina resurser snarare än att öka anslagen.

Fredrik Christensson (C)
Företagarna är ryggraden i svensk ekonomi och deras bidrag skatteintäkter är nödvändiga för vår välfärd. Tre viktiga delar: Sänka arbetskraftskostnaderna och se över lönestrukturer. Kostnaden ska motsvara produktiviteten 2. Minska regelkrångel 3. Förbättra matchningen på arbetsmarknaden, dels med utbildningssystemet och dels med bättre matchningsfunktioner.

Jörgen Hellman (S)
Behövs ett bättre skattesystem. Inget höjt skattetryck i förhållande till BNP. S står för stabilitet. Räntan ska inte skena iväg.

Regelförenklingar viktigt, t ex borde det bli lika lätt för företag att deklarera via mobiltelefon som för privatpersoner.

Magnus Jacobsson (KD)
Man kan ha flera kollektivavtal, så ser det ut i övriga världen.

Gällande trygghet och brott så finns ett kommunalt ansvar: I Uddevalla har vi t ex anställt ordningsvakter för att kunna garantera detta.

Vi vill alla ha god välfärd. Handel är det viktigaste vi har.

Carin Ramneskär (M)
Det ska räcka med ett kollektivavtal på en arbetsplats, den situation som råder i dag är förödande för Sverige. Alla förlorar på hamnkonflikten eftersom rederierna väljer hamnar utanför Sverige.

Moderaterna har ett eget företagarråd för att möjliggöra tydlig regelförändring och attitydförändring [hos kommunen] mot företagare.

Företagare är viktiga för vård och skola.

Ingemar Samuelsson (S)
Rättsäkerheten är viktig i kommunens arbete så att alla får samma behandling. Alla ska spela på samma villkor och få samma svar oavsett vilket företag man företräder.

Kompetensförsörjningen: Kompetens löser man inte med lägre lön, utan med utbildning. Vi behöver se mer långsiktigt. Utbildningarna nu ska matcha behovet om om t ex tre-fyra år.

De viktigaste faktorerna för utveckling är samverkan mellan kommun och näringsliv. Södra Bohusbanan är ett exempel på det. Med samverkan kan vi skapa något riktigt bra.

Elving Andersson (C)
Måste bli snabba följdverkningar vid brott. Kedjan får inte stanna upp.

Dialog och samverkan är de viktigaste förutsäsningarna. Attityder mot företagare [hos kommunen] måste bli bättre. Varje person som ringer till Uddevalla kommun ska mötas av "Välkommen till Uddevalla kommun vad kan vi hjälpa dig med?"

Christer Hasslebäck (UP)
Kommunen måste bli mycket mer tjänstvilliga mot företagare. Det är småföretagen som skapar jobben och därmed mera skatteintäkter.

Inför grundavdrag för småföretag. Höj gärna bolagsskatten om det behövs.

Varje enskilt brott måste utredas.

Lars-Eide Andersson (MP)
Skatterna ska höjas som på det som smutsar ner miljön och sänkas på det skapar arbete.

Miljöpartiet är att ja-parti och vi har röstat fram Växa-stödet.

Elin Segerlind (V)
Utbildning är den viktigaste lösningen på kompetensförsörjningen.

Innovation och nyproduktion är det viktiga komponenter för utveckling

Alla med F-skattsedel ska ha samma rätt till socialförsäkringar som anställda.

Taggar
Fler nyheter från Företagarna