podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Nya tider för företagare i Kil efter 28 framgångsrika år med Kilsam

Efter närmare 28 verksamma år har Företagarna Kilsam beslutat att lägga ned föreningen med flaggan i topp. Vi har pratat med tidigare ordförande Ing-Britt Bergström som nu berättar om sin otroliga resa med föreningen.
Publicerad 29 apr 2022

Året var 1994 när Företagarna Kilsams tidigare ordförande Ing-Britt Bergström kom i kontakt med Företagarna för första gången. Då fick hon utmärkelsen “Årets kvinna - i och för näringslivet” för sin värdefulla insats för näringslivet i Kils kommun, något som uppmärksammades både på orten och i media. Ing-Britt drev då butiken Garn- & Tyghörnan i Kil. 

- I dag har jag företaget kvar men jobbar i hemmaatéljen med sömnadsservice, avslöjar hon. 

Ing-Britt gick i samband med utmärkelsen med i Företagarna och några år senare skedde en sammanslagning mellan kommunens två näringslivsföreningar som gick under namnet Företagarna Kilsam. Namnet står för många av verksamheterna i Kil. Under åren har de åstadkommit en hel del.

- Vi har främst varit verksamma på det lokala planet och vi har varit ett bollplank för Kils företagare. Vi har samarbetat väldigt mycket med vår kommun. Då har vi lyft och löst företagarfrågor vilket har varit jätteintressant! Och drivit väldigt många samverkansprojekt med andra föreningar i kommunen, säger Ing-Britt Bergström. 

Den tidigare styrelsen satt med i kommunens bolag, i Företagarrådet, Handelsföreningen samt även Kils besöksnäringsgrupp. 

- Jag har haft möjlighet att delta i arbetet både på riks och på det regionala planet, säger hon. 

En era når sitt slut och tar ny form efter 28 år

Efter närmare 28 verksamma år var det svårt att hitta nya eldsjälar som hade tid för att ideellt engagera sig i föreningen. Och efter noggrant övervägande tog styrelsen som förutom Ing-Britt bestod av Hans “Hasse” Norström, vice ordförande, ledamöterna Lili-Ann Sandberg, Egon Hörbäck, Uno Christoffersson, Bengt Kjellberg, Kikki Ahlstedt, Evelina Hultman och suppleanten Jan-Erik Larsson, beslutet att lägga ned föreningen. 

- Många företagare har haft det tufft under pandemin så styrelsearbete kanske inte varit det man prioriterat i dessa tider, förklarar Ing-Britt. 

I dag har Företagarna Kilsams medlemmar förflyttats till syskonföreningen Karlstad-Hammarö-Grums. Men tack vare samverkan med kommunen så finns den lokala Kilsamföreningen fortsatt kvar. 

- De medlemmar som vi hade har ett fortsatt medlemskap i Kilsams förening, säger Bergström och tillägger:

- Vi vill verkligen önska alla företagare ett stort lycka till med sina verksamheter. 

Slår ett slag för nätverkandet

Ing-Britt Bergström passar även på att slå ett slag för hur engagemanget inom Företagarna har gynnat hennes egen verksamhet:

- Jag vill verkligen hurra för samverkan och nätverkande, det är så viktigt för oss som driver företag. 

Genom åren har föreningen gjort stor skillnad för det lokala företagsklimatet och deras insatser i näringslivet har varit mycket värdefulla för Kils kommun. Årligen har Företagarna Kilsam delat ut den prestigefyllda utmärkelsen Årets Företagare som varit mycket uppskattat av ortens invånare. Vi på Företagarna vill tacka föreningen för alla dessa år och för styrelsemedlemmarnas imponerande insatser både lokalt som nationellt. Vi önskar er alla lycka till i framtiden. 

Taggar
Fler nyheter från Företagarna