För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Trygghetsfrågan i fokus hos Företagarna

Publicerad 27 feb 2020
Alla företagare i Malmö kan skriva under på att trygghet har varit på dagordningen under en lång tid. Under tisdagskvällen fick medlemmarna i Malmö därför en möjlighet att träffa polisen, kommunstyrelsen ordförande och Länsförsäkringar för att diskutera trygghetsfrågorna i Malmö.

 Förutom alla de våldsdåd som vi kan läsa om dagligen i tidningarna finns det en mängd brott som inte syns och som drabbar många småföretagare i Malmö. Det kan handla om snatterier, stölder, hot och skadegörelse, och som polisen inte alltid har resurser att ta hand om.

- Företagen får lägga en massa tid och pengar på att utöka sin säkerhet när de istället borde lägga de resurserna på att utveckla sitt företag. Men många företagare vill hjälpa till att stävja brottsligheten och måste därför inkluderas i det brottsförebyggande arbetet, säger Pontus Lindström, ansvarig för Företagarnas arbete med lokalt- och regionalt företagsklimat.

Ur Sydsvenskan den 28 februari

Näringslivet i Malmö har fått nog av våldet

Emelie Löfmark, som arbetar i Företagarna Malmös styrelse, påpekade att näringslivet i Malmö blir hårt drabbade av kriminaliteten i Malmö.

- Vi märker i vår kommunikation med gäster som besöker nöjesteatern att de inte vill komma till Malmö på kvällarna eller att de inte vill komma hit överhuvudtaget på grund av den kriminalitet som händer och som det skrivs om i media.

Stefan Sinteus, Polisområdeschef Malmö och kommenderingschef för Operation Rimfrost

Stefan Sinteus, Polisområdeschef Malmö och kommenderingschef för Operation Rimfrost som fokuserar på den grova brottsligheten, ville dock tona ned brottsvågen över Malmö samtidigt som han gläds över att så många företagare dök upp och var engagerade.

- 2019 hade vi den absolut lägsta  anmälda mängdbrottsligheten på tjugo år, men samtidigt var det många som vara oroliga för att bli utsatta för brott. Bilden jag vill förmedla är att vi har ett skitläge nationellt, men Malmö är bättre än vad vi ser och hör.

Samtidigt poängterade Stefan Sinteus att det är viktigt att alla som kan hjälps åt med det brottsförebyggande arbetet och uppmanade företagarna i publiken se över sina egna verksamheter och göra vad de kan.

- Det är bra att myndigheterna bjuds in till sådana här kvällar, vi klarar inte ensamma av att lösa de utmaningar vi står inför. Till exempel behövs det andra som ger ungdomarna vettiga jobb så att de får en chans att gå rätt väg.

Katrin Stjenfeldt Jammeh (S), kommunstyrelsens orförande

Även Katrin Stjenfeldt Jammeh (S), kommunstyrelsens orförande ville tona ned bilden av Malmös kriminalitet och menade att när något händer i Malmö blir det lätt en fråga om bilden av Malmö när det egentligen borde handla om kriminalpolitiken nationellt.

- Jag upplever att det inte finns någon annan stad  i landet där engagemanget är så stort som det är i Malmö. Jag vill inte förminska problemen Malmö har men vi måste beskriva dessa problem så noggrant vi kan.

Katrin Stjernfeldt Jammeh menade också att det är viktigt att företagarna är med i det förebyggande arbete.

- Malmö Stad skulle vilja att varje elev i gymnasiet som vill ha ett sommarjobb vill vara med och förmedla kontakten, det är ett av de allra bästa sätten. Många av de som vänder om sitt liv i unga år gör det för att de finns en vuxen som ser dem och ställer krav. Det kan förändra hela deras liv så att de inte hamnar snett.

Emelie Löfmark tog upp bollen och menade att både Polisen och Malmö Stad måste hjälpa till med just den biten.

- Vi måste få hjälp att träffa de här personerna och få se att de verkligen se att vill ut i samhället. Det är svårt för en småföretagare att själv kunna ta kontakt och hitta rätt person även om vi kanske måste själva sänka trösklarna på hur vi ser på de här ungdomarna på glid.

Paul Helldén, distriktsansvarig Nattvandrarna i Skåne, berättade att många av de ungdomar som de möter sent på kvällarna ofta har problematik med hemifrån som sätter spår.

- Jag mötte en ung kille som sa, ´när pappa inte bryr sig om mig längre, vad gör jag då´. Det skär i hjärtat när man hör sådant. Ungdomar vill ofta bli sedda av någon vuxen, och vi försöker möta dem och hjälpa dem på rätt väg.

Niklas Wollard, chef Länsförsäkringar Företag, tog upp frågan om det egna ansvaret hos dessa individer.

- Allt kan inte läggas i knät på de lokala företagarna, utan de här människorna måste också få hjälp att göra sig själva anställningsbara.

Magnus N:son Engelbäck, regionchef Företagarna Syd, modererade kvällen och uppmanade alla i både panelen och publiken att se över sitt egna ansvar.

- VI har ett stort eget ansvar för att lösa de här utmaningarna som Malmö och Malmös näringsliv står inför, men jag gläds också av den viljan till samverkan som vi fick höra från panelen ikväll.

Taggar
Fler nyheter från Företagarna