För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

En bransch med näringsförbud

Publicerad 3 dec 2020
Under sommaren och de följande månaderna skedde en viss återhämtning i hotell- och restaurangbranschen. Men ökad smittspridning och nya, hårdare restriktioner har nu åter fått intäkterna att åter rasa brant.
Jens Lyckman General Manager Clarion Hotel & Congress Malmö Live

Efter ett halvår med pandemin framkommer en delad bild av hur näringslivet har påverkats där bransch spelar stor roll. Hälften av alla företagare har haft minskad omsättning. En tredjedel har fått ekonomiska svårigheter. Vissa företag lider fortsatt av de restriktioner som införts och är beroende av krisstöd.

Hotell och restaurangbranschen har i stort sett fått näringsförbud.  Inom hotell- och restaurangbranschen ökade konkurserna med 12 procent i november jämfört med samma månad förra året, enligt kreditupplysningsföretaget UC.

"Besöksnäringen är den stora förloraren, varken regering eller gemene man verkar förstå vidden av hur mycket omsättning vi tappat"

- Vi gick från drygt 65-70% beläggning  i mars till att i början på april ligga på 10-12%. Alla företag införde snabbt reserestriktioner vilket gjorde att beläggningen störtdök och vi fick snabbt varsla 10-15 tjänster. Vi  insåg tämligen snabbt att det inte skulle räcka någonstans, vi fick snabbt varsla drygt 100 tjänster. Under april tappade vi drygt 80% av intäkterna. På årsbasis ser vi ut att tappa drygt 65-70% av den tilltänkta/budgeterade nivån. När vi väl såg ljuset i tunneln i oktober, där mindre möten så sakteliga kommit tillbaka och beläggningen var på väg upp igen så kom nya lokala och hårdare restriktioner. Dessa var som att dra ned jalusiet ännu en gång, känslan var nästan sämre än mars och april säger Jens Lyckman. 

Hur kommer serveringen av alkoholstopp påverka er verksamt?
- Ytterligare tapp på några hundratusen i månaden, speciellt vårt "vattenhål" på våning 25 blir lidande som har en bra omsättning mellan 22.00 och midnatt.

Vilka fler stödåtgärder behövs för att överhuvudtaget överleva?
- Riktade stödåtgärder mot hotell, flygbolag och restauranger. Jag vet många företag som korttidspermitterat som inte hade behövt, tyvärr är det vår bransch, dvs besöksnäringen som är den stora förloraren, varken regering eller gemene man verkar förstå vidden av hur mycket omsättning vi tappat. Om man gör förbud likt 22.00 så måste regeringen i samma andetag komma med stödpaket, inte vänta på att fler går i konkurs, vi säljer och levererar serviceupplevelser, dvs hotellrummet jag inte säljer idag kommer förbli osålt, detsamma gäller bordet i restaurangen, vi producerar inte varor som kan fortsätta att tillverkas och läggas på hyllan för att tas fram när bättre tider nalkas avslutar Jens med att säga. 


Ina Zachhau medlem i Företagarna och driver Hotel Chaplin Bild: Sven-Erik Svensson

-
När Coronan slog till så försvann över en natt alla kommande bokningar och vi har sökt dom stöd vi kunnat.  Alla utländska gäster försvann direkt i Mars och har fortfarande inte kommit tillbaka i någon större utsträckning. I maj hade vi 87% lägre omsättning än 2019 säger Ina Zachhau.

"Sänkt arbetsgivaravgift borde varit kvar så länge pandemin pågår"

Vilka fler stödåtgärder behövs för att överhuvudtaget överleva?
- Vi har fått omsättningsstöd men tyvärr är det ju bara ett litet plåster på ett jättestort sår och ersättningen inte i närheten av alla intäkter vi tappat under året. Dessutom borde det jämförts månad för månad och inte klumpats ihop. Det behövs definitivt fler stöd / förlängt stöd för att branschen skall överleva. Att söka stödet är också så krångligt att man måste ta hjälp vilket kostar pengar. Hyresrabatt fick vi i tre månader. Det borde också förlängas men inte att det då ligger på fastighetsägarna utan som ett statligt stöd avslutar Ina.

Företagarna menar att osäkerheten inför de kommande månaderna är stor. Nya stöd har utlovats i form av förlängda korttidspermitteringar och omställningsstöd. Men några beslut är inte fattade och frågan är vilka som har råd att vänta på det. 

Företagarna menar att regering och kommuner måste göra mer

-  Sänkta arbetsgivaravgifter.
- Fler stödpaket riktat till branschen. 
- Att staten ser över att ta kostnaderna för hyror. 
- Krisstöden behövs så länge restriktionerna ligger fast.

Taggar
Fler nyheter från Företagarna