För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Företagsscenen - Ash2Salt

Publicerad 22 mar 2024
På dagens företagsbesök besöktes världens första Ash2Salt-anläggning på Ragnsells i Upplands-Bro.

Vi fortsatte in på det stora området som omgavs av full aktivitet med in- och utgående transporter. Första anhalt var besökscontainern där jag kläddes i full mundering inför besökets krav (skor, hjälm och väst).

Väl uppe vid anläggningen klev vi in i den stora byggnaden där Mattias berättade entusiastiskt om de olika processerna för att utvinna salter ur flygaska.

Flygaska bildas när rökgaserna från förbränning för avfallseldad kraftvärme renas. Askan är ett farligt avfall, men innehåller även stora mängder värdefulla råvaror som kalium, natrium och kalcium i saltform.

Allt startar med våra hushållssopor som efter energiåtervinning i kraftvärmeverk bland annat bildar flygaska som innehåller salter. Salterna natriumklorid (koksalt), kaliumklorid och kalciumklorid används för att producera plaster, glas, papper, tvål, färger, gödningsmedel och mediciner.

Salter kan också tillsättas för att förbättra livsmedel, foder, tyger och byggmateriel eller för att bekämpa halka och binda damm.

I ett första skede byggde man upp anläggningen i labbmiljö för att se till att allt fungerade enligt plan, innan man påbörjade den jättelika byggprocessen. Det första spadtaget togs under 2020 på Högbytorp och vid vissa tillfällen arbetade upp till 160st personer med byggnationen samtidigt.

2023 stod fabriken färdig och invigdes med pompa och ståt. Vid nedan bild syns Mattias Lindblads händer efter den första provkörningen av anläggningen. I sin ena handskbeklädda hand: flygaska (farligt avfall) och i sin andra hand slutprodukten (salt).

2.jpg

Med Ash2®Salt-tekniken, som utvecklats av Ragn-Sells innovationsbolag EasyMining, kan så mycket som 200 kg salt per ton aska utvinnas och användas i bland annat gödsel och till vägsalt. Salternas klimatavtryck är en tiondel jämfört med traditionell produktion.

Bara i Sverige produceras varje år 300 000 ton flygaska när sju miljoner ton avfall energiåtervinns för att ge fjärrvärme och el. Ragn-Sells nya Ash2Salt-anläggning kommer att bemannas dygnet runt och kunna behandla upp till 150 000 ton flygaska varje år, vilket är ca hälften av all avfallsförbränningsflygaska som produceras varje år i Sverige.

Mattias och jag tog hissen upp till översta våningen (en magnifik utsikt över kommunen)

3.jpg

Här kunde vi iaktta en inkommande lastbilstransport med flygaska som kopplade in sig till den första silon. Flygaskan transporterades sedan in i fabriken till den första processen: Tvätt av aska. Med hjälp av regnvattnet (Ragnsells har egna dammar på området som samlar upp regnvattnet) så tillsätts 1 del vatten och 1 del flygaska som sedan blandas med en stor propeller, innan det förs vidare till nästkommande steg i reningsprocessen

(filtrering, separering mm). För att separera Kalium och Natrium används separatorer, och beroende på vilket av ämnena som man vill separera så använder man sig av värme i olika steg. 

Nedan kan ni se hela processen.

4.png

Vi fortsatte förbi alla steg i processen samtidigt som Mattias berättade mer om fabriken och dess kapacitet. 

En modern fin anläggning, där man tänkt på allt från design och form till funktion och konferens- och vilorum- med personalen i fokus.

Några snabba med Mattias Lindblad…

4.jpg

Hur många anställda är ni på Ash2Salt idag Mattias?

Idag är vi ca: 20 personer

 Hur är intresset från utlandet, har ni många besökare?

I och med att det är världens första Ash2Salt-anläggning är intresset stort från såväl svenska som utländska besökare. Så vi ser mycket positivt på framtiden och förhoppningen är att vi kan uppföra ännu en anläggning på annan ort eller i annat land på sikt.

Hur kommer det sig att man valde Upplands-Bro som plats för Ash2Salt?

Kommunen ligger perfekt geografiskt sätt, då det är många som använder fjärrvärme i närheten.

Hur länge har du varit på Ash2Salt?

Jag har varit med från byggstart! När jag hörde att fabriken planerades arbetade jag på E.ONs biogasanläggning i Högbytorp (bredvid Ragnsells) som sattes i bruk 2018. Då tänkte jag att ”vem skall driva den nya fabriken?” och tänkte att det vore ett perfekt steg för mig att axla en större fabrik. 

Ett fantastiskt trevligt och inspirerande besök dagen i ära! Ett stort tack till Mattias Lindblad och Ash2Salt, Ragnsells. 

//Emil Almberg, Ordförande Företagarna Upplands-Bro

Fler nyheter från Företagarna