För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Så kan företagandet bli mer jämställt

Publicerad 5 jun 2024
Sverige är inte så jämställt som många tror, eftersom kvinnor är långt ifrån lika benägna att starta företag som män. Det visar en ny rapport från Företagarna som också ger förslag på lösningar.

Företagandet i Sverige har klar förbättringspotential ur jämställdhetssynpunkt. Trots att andelen kvinnor som startar företag har ökat lite sedan 1980-talet, utgör kvinnor endast 28 procent av företagarna i Sverige. Det gör att Sverige placerar sig tydligt i den nedre halvan av EU-länder vid en jämförelse.

− Det är dags att vi tar itu med de underliggande orsakerna till att kvinnor inte startar företag i samma utsträckning som män, säger Pernilla Norlin, samhällspolitisk chef på Företagarna.Pernilla Norlin.png

Orsaker och lösningar 

Rapporten She can do it: Så får vi fler kvinnor att starta, driva och växa företag i Sverige som Företagarna presenterar i dag undersöker på djupet vad det beror på att företagandet inte är jämställt. Den beskriver strukturer som bidrar till att jämställdheten sviktar vad gäller kvinnors företagande. Konkret handlar det om faktorer som exempelvis utbildningsval, föräldraledighet, löneskillnader och tillgång till finansiering. Rapporten analyserar även varför kvinnors företagande är viktigt, inte minst med tanke på tillväxt och innovation, samt presenterar förslag för att öka kvinnors företagande i Sverige.

− Vår rapport presenterar konkreta förslag för att skapa en mer jämställd företagssektor, inklusive reformer inom utbildning, socialförsäkringar och finansiering, säger Pernilla Norlin.

Gör första miljonen skattefri 

Ett förslag som rapporten lägger fram är att införa en skattereduktion för nystartade företag och göra första miljonen skattefri för att på så vis uppmuntra fler att våga ta steget till att bli företagare.

Läs förslagen i rapporten. 

Andra förslag är att införa krav på handlingsplaner för entreprenörskap och samverkan med näringslivet i skolorna, öppna upp för att beräkna sjukpenninggrundande inkomst (SGI) på historiska inkomster, tillåta företagare att driva företag under föräldraledighet, se över LAS och andra arbetsrättsliga lagar för att underlätta för småföretag att anställa samt införa krav på statistik kring beviljade företagslån och andel beviljade lån för respektive kön.

Fler nyheter från Företagarna