För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Johan Grip Vem kan man lita på?

Publicerad 29 feb 2024
Vi kan försvara oss mot bedragarna och bevara vår höga grad av tillit genom att reformera tillitens tillämpning, skriver Företagarnas chefsekonom Johan Grip.
Företagarnas chefsekonom Johan Grip. Foto: Oskar Omne.
Krönika Detta är en kommenterande text, åsikterna är skribentens egna.

Sverige är ett av de länder i världen som har högst grad av social tillit och att leva i ett samhälle med en hög grad av tillit har många fördelar. Det är gynnsamt för hälsan, för handeln och för demokratin − hög tillit i ett samhälle har till och med en positiv effekt på upplevd lycka.

Våra institutioner bygger på likabehandling och människors tillit till varandra, inklusive främlingar, underlättar såväl vardagslivet som affärslivet. Det går lätt att förstå som resultatet av att vi byggt upp vårt välstånd och vår tillit genom att samarbeta och handla med varandra, vi har lärt oss att lita på varandra över tid. 

Värdet av tillit

I grunden är det enkelt.  

  • Tillit skapar trygghet. När vi litar på andra kan vi känna oss trygga och bekväma i deras sällskap. Vi kan vara öppna och ärliga, och vi vet att vi inte kommer att bli lurade eller svikna. 
  • Tillit möjliggör samarbete. Samarbete kräver att vi kan lita på att de vi samarbetar med kommer att göra sin del. Vi behöver lita på att de är kompetenta, ansvarsfulla och har goda intentioner.
  • Tillit underlättar kommunikation. När vi litar på varandra kan vi kommunicera mer öppet och effektivt. Vi behöver inte vara rädda för att missförstås eller bli dömda.
  • Tillit stärker samhället. Ett samhälle med hög tillit är ett mer sammanhållet och välfungerande samhälle. Människor är mer benägna att hjälpa varandra, och det finns en större grad av socialt ansvar. 

Bedrägerier eroderar tilliten

Så långt allting gott, men utvecklingen går åt ett annat håll. Allt som är gott och fint med tillit, att vi litar på våra medmänniskors goda uppsåt och att andra vill göra rätt för sig, gör oss tyvärr även sårbara för de som vill använda tilliten för att berika sig själva.

Den fruktansvärda ökning av bedrägerier vi ser i Sverige kannibaliserar på vår höga grad av tillit och det leder inte bara till förluster för de som drabbas, där ett helt liv av hårt arbete eller företagande kan vara förlorat på bara några minuter. Samtidigt riskerar bedragarna att omintetgöra den tillit vi byggt upp över generationer.

Lättare bli lurad än vad många tror

Ompröva tilliten – för att rädda den

Det krävs omfattande insatser för att hindra, hitta och lagföra bedragarna. Men inget av detta hanterar den grundläggande aspekten, att bedragarna använder vår tillit som ett vapen mot oss själva.

För att vi ska klara av att behålla vår generella tillit tror jag att vi behöver ompröva den, så att tilliten kan fungera som en skydd mot bedragarna i stället för att vara en sårbarhet.

Om den tillit vi byggt upp handlat om att vi litar så mycket på vår motpart att de inte behöver bevisa sin uppriktighet, behöver vi omvärdera hur vill tillämpar vår tillit i mötet med en potentiell bedragare. För att försvara vår tillit skulle jag vilja vända på det kända ryska ordspråket доверяй, но проверяй; ”Doveryai, no proveryai” (lita på, men verifiera) så att det blir ”verifiera, för att jag litar på dig” eller ”när jag vet att du är du så litar jag på dig”.

Företagare extra utsatta vid bankbedrägerier

Verifiera mera

Med vårt gamla sätt att tillämpa tillit kan det kännas obekvämt och framstå som otrevligt att begära mer tid eller verifikat, men i den värld vi lever i nu är det absolut nödvändigt att kräva mer av en motpart för att skydda sig själv och andra. Faktum är att det är borde bara vara bedragare som motsätter sig en ordning där vi kräver mer verifiering och där vi saktar ner händelseförloppet.  

Vi kan försvara oss mot bedragarna och bevara vår höga grad av tillit genom att reformera tillitens tillämpning, om vi gemensamt kräver mer av varandra, för att vi litar på varandra. Vi behöver helt enkelt veta vem det är bakom masken.

Taggar

Johan Grip Läs fler krönikor från vår expert

Johan Grip Chefsekonom
Fler nyheter från Företagarna