För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på ikonen nere till höger.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Diana Vasiliou Swipa höger på småföretagen!

Publicerad 8 feb 2024
Behöver Bonde söker fru följas upp av Företagare söker anställd? skriver Företagarnas utbildningsexpert Diana Vasiliou.
Diana Vasiliou är Företagarnas expert på utbildning och kompetensförsörjning. Foto: Oskar Omne.
Krönika Detta är en kommenterande text, åsikterna är skribentens egna.

Snart är det alla hjärtans dag. Längtan efter den rätta är ofta väldigt stark, och det gäller oavsett om det är rätt matchning på Tinder eller på arbetsmarknaden. För att lyckas krävs det att man väcker mest uppmärksamhet. Behöver kanske Bonde söker fru följas upp av Företagare söker anställd?

Nej, så enkelt är det nog inte, men det är ett faktum att Sveriges små och medelstora företag är i stort behov av medarbetare. Mer än hälften av alla företag är i behov av nyrekrytering eller kompetensutveckling samtidigt som var tredje företag misslyckas med att fylla sina rekryteringsbehov det senaste året. Dessvärre är dessa utmaningar både gamla och återkommande nyheter.  

Tre till synes oöverstigliga hinder

Det företagen upplever som deras största hinder vid rekrytering är välkända och oförändrade över tid: Svårigheten att hitta rätt erfarenhet, problem med att hitta rätt egenskaper eller attityd samt kostnaderna för att ha anställda. Tre tydliga, men till synes oöverstigliga, hinder.  

”Men ibland lyckas de ju!” kanske du invänder. Det är helt sant att det finns vägar till framgång. Det överlägset vanligaste sättet för företagare att hitta sina kandidater är genom egna kontakter och nätverk. Den metoden verkar dock inte fungera särskilt bra, med tanke på att rekryteringsbehovet inte tillgodoses. 

Ny rapport: Kompetensförsörjningen behöver en omstart.

Känner du igen dig?

Så varför inte skapa en kontaktannons, här och nu? Känner du igen dig i beskrivningen nedan, tveka inte att höra av dig till närmaste mindre företag inför deras kommande rekryteringar! Och glöm förstås inte att dela annonsen med alla du tror borde ta del av den. 

Intresseväckande rubrik: Är du redo vara med i den ultimata företagsmatchningen – se hit! 

Lärorik och upplysande brödtext: Sveriges små och medelstora företag söker ny och kompetent arbetskraft, är det dig eller någon du känner som de söker efter? 

Erfarenhet: Din erfarenhet är helt rätt i tiden – du är mångfacetterad och har en bred erfarenhet från många branscher. Med fördel har du gått en yrkesutbildning på gymnasiet. 

Egenskaper: Du har ”rätt” attityd och inställning till arbete, är ansvarstagande, har hög arbetsmoral och är bra på att samarbeta med andra. Samtidigt är du socialt kompetent och ödmjuk. 

I övrigt är du en person som går att lita på och du förstår att om du är anställd i ett litet företag innebär det många gånger att en företagare välkomnar dig till att bli en del av ett livsverk. 

Avslutning som manar till handling: Glöm inte att kärleken är blind. Vi hoppas på att få höra från dig och ser fram emot en fenomenal matchning! 

Förhoppningsfulla hälsningar,

Sveriges små och medelstora företag.

Taggar

Diana Vasiliou Läs fler krönikor från vår expert

Diana Vasiliou Expert, utbildning och kompetensförsörjning.
Fler nyheter från Företagarna