Viktigt klargörande om tjänstepension
Artikeln är uppdaterad 2024-08-21.
Ett företag ska inte behöva göra dubbla avsättningar till tjänstepension för sina anställda. En självklarhet, kan tyckas. Men ett avgörande i Skiljenämnden för arbetsmarknadsförsäkringar visar att det är precis vad som hänt – och skiljedomen slår fast att det är fel.
Det är ett polskt tjänsteföretag som vunnit i en tvist efter att ha ålagts att betala in tjänstepension till Fora som ägs av arbetsmarknadens parter och hanterar kollektivavtalade trygghetslösningar åt dem. Eftersom företaget redan gjorde tjänstepensionsavsättningar i Polen var det fel att kräva att det skulle göra detsamma i Sverige för arbetstagare som tillfälligt utförde tjänster i landet.
− Det är ett mycket viktigt klarläggande gällande tjänstepension för de företag som har utstationerade arbetstagare i Sverige. Betalar de tjänstepension i hemlandet ska de inte behöva betala till Fora, säger Lise-Lotte Argulander, Företagarnas expert på arbetsrätt.
Pension vid utstationering
Inom EU råder fri rörlighet på den inre marknaden. Det gör det möjligt för företag i ett medlemsland att utföra tillfälligt arbete i ett annat medlemsland. Rättigheterna för dem som utför tjänsten – de utstationerade arbetstagarna – skyddas genom bestämmelser om gemensamma sociala rättigheter i EU. Till exempel vad som gäller för tjänstepension.
I Sverige hanteras tjänstepension av arbetsmarknaden parter så när EU-direktivet som reglerar vad som gäller vid utstationeringar implementerades i Sverige skedde det genom speciella kollektivavtal som kallas för utstationeringsavtal.
− I utstationeringsavtalen som redovisas på Arbetsmiljöverkets hemsida från respektive förbund finns de villkor som ska tillämpas och där finns klausuler om tjänstepension. Facken på arbetarsidan kräver ofta att det ska betalas till Fora, säger Lise-Lotte Argulander.
Företaget fick rätt
Det polska företaget som utförde arbete i Sverige tecknade ett utstationeringsavtal, men reagerade på att det i och med det skulle behöva göra tjänstepensionsavsättningar i Sverige till Fora, trots att företaget redan betalade för tjänstepension i Polen.
Skiljedomen innebär att företag som utstationerar arbetskraft till Sverige och som har tecknat ett kollektivavtal som ålägger dem att betala tjänstepension till Fora inte behöver göra det om de samtidigt betalar tjänstepension det landet där de utstationerar ifrån. Det säger juristen Martin Källgren Thyr på Momentius LPA som företrädde det polska företaget, till podden Rättsfallet inifrån.
Lise-Lotte Argulander välkomnar skiljedomen.
− Synd bara att det har tagit så många år innan det blev klarlagt. Hoppas att företagen kan kräva tillbaka det de dubbelbetalat från Fora, säger hon.
Fora manar till försiktighet
I kontakt med Företagarna Nyheter påpekar dock Fora att det finns en ordning för hur utländska företag med utstationerade arbetstagare ska gå till väga för att få undantag från att göra pensionsavsättningar i Sverige. Så som villkoren ser ut är det också upp till företaget att kunna bevisa att det betalar tjänstepension i hemlandet, motsvarande de regler kring tjänstepension som finns i försäkringsvillkoren för Afa-försäkringarna och Avtalspension SAF-LO.
Enligt Foras försäkringsvillkor kan Fora endast ta beslut om undantag från tjänstepension för 12 månader. Om ett undantag ska gälla längre är det Försäkringsnämnden som fattar beslut om det. Försäkringsnämnden tog beslut om avslag för det polska företaget som gick vidare till nästa instans, Skiljenämnden för arbetsmarknadsförsäkringar. Där fick företaget rätt.
− Varken skiljeprocessen eller skiljedomen är offentlig och en skiljedom kan inte överklagas. Eftersom regelverket som Fora ställt upp ser ut så går det inte att få full insyn i hur skiljenämnden har resonerat, säger Lise-Lotte Argulander.