För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Kärvare tider för hustillverkarna

Publicerad 24 jan 2023
Skidstahus vid Höga kusten är en av hustillverkarna som känner av den svagare konjunkturen, men det finns hopp.
Leif Svanholm, försäljningschef på Skidstahus. Foto: Montage av husbild från Skidstahus utbud.

Hustillverkaren Skidstahus i Ullånger har under många år haft en stark orderingång. Företaget har behövt både nyanställa och göra investeringar i produktionen för att möta efterfrågan, men sedan mitten av 2022 verkar de liksom branschen i stort i motvind.

− Inflationen och räntorna bidrog till närmast en tvärnit under andra halvåret i fjol. Vår orderingång minskade med 75–80 procent, säger Leif Svanholm som är försäljningschef på Skidstahus. 

Skidstahus tillverkar villor, fritidshus och fjällstugor och levererar nyckelfärdiga hus på långtradare till husköpare över hela landet. Inbromsningen märks av över hela linjen, även om den är kraftigast inom fritidshus och fjällstugor.

− Bo ska vi alla göra, men lyxen att ha ett fritidshus eller en fjällstuga är många beredda att tumma på när ekonomin är kärvare, säger Leif Svanholm. 

En motor i ekonomin

Tillverkningen av husen påverkas inte på kort sikt av den vikande efterfrågan, eftersom orderstocken gör att företaget har att göra under hela 2023. De hus som köps i dag levereras inte förrän 2024, eftersom det är många steg på vägen, från byggnadslov till slutbesiktning. Det innebär däremot inte att det går att sitta stilla i båten. 

− Vi har redan tvingats titta på personella anpassningar inom orderadministrationen, säger Leif Svanholm.

Bostadsbyggandet är en motor i ekonomin. När färre hus säljs påverkas försäljningen av kök, fönster, vitvaror och en mängd olika branscher. 

− Man brukar säga att en snickare sysselsätter tio andra. Börjar arbetslösheten sprida sig blir det ringar på vattnet, säger Leif Svanholm.

Förutsägbarhet

Utöver ränteläget och inflationen påverkas marknaden även av de höga energipriserna och kriget i Ukraina. För att försäljningen av hus ska ta fart igen menar Leif Svanholm att det behövs mer förutsägbarhet.

− Det går inte att kalkylera om du inte vet vad räntekostnaden blir. Det väsentliga är inte om räntan är 3 eller 4 procent, utan att du vet vad den är. Det som behövs är finansiell förutsägbarhet, säger han.

Enligt Företagarnas chefsekonom Johan Grip är problemet att bostadspriserna har gått ned som en reaktion på hushållens ökade kostnader. Just nu står köpare och säljare väldigt lång ifrån varandra.

−  När förväntningarna anpassats till den nya verkligheten kan utvecklingen vändas. Det finns trots allt en stor underliggande efterfrågan på att bo i småhus och energieffektiviteten i nybyggnation borde premieras av köpare givet rådande energipriser, säger han. 

På Skidstahus menar Leif Svanholm trots allt att det finns ljusglimtar.

−  Jag tycker att hoppet återvänt nu efter årsskiftet, men det krävs lite mer aktion i den ekonomiska politiken, säger han.

Taggar
Fler nyheter från Företagarna