För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Regeringens övertro på arbetsförmedlingen

Publicerad 25 mar 2022
Regeringen vill att ukrainska flyktingar ska få jobb genom att skriva in sig på Arbetsförmedlingen, men erfarenheterna är inte goda, menar Företagarnas expert Catharina Bildt Grape.
Foto: Jeppe Gustafsson/Shutterstock.com

Ukrainska flyktingar som kommer till Sverige omfattas av EU:s massflyktsdirektiv. Det innebär att de automatiskt beviljas uppehålls- och arbetstillstånd efter registrering hos Migrationsverket.

Regeringens budskap till arbetsgivare och ukrainare som sökt skydd i Sverige kan sammanfattas med att de som omfattas av massflyktsdirektivet förväntas bidra till sin egen försörjning, den som söker arbete ska skriva in sig på Arbetsförmedlingen och den arbetsgivare som vill anställa ska också anmäla lediga platser till myndigheten.

LÄS ÄVEN: Regeringen vill se ukrainska flyktingar i arbete.

Catharina_B_G.jpg

− Det är bra att regeringen lyfter vikten av att ukrainska flyktingar ska komma i arbete, men att hänvisa dem till Arbetsförmedlingen riskerar tyvärr leda till samma utanförskap vi sett för de grupper som myndigheten sedan tidigare arbetat med säger Catharina Bildt Grape, Företagarnas expert i frågor kopplad till migration, integration och arbetsmarknadsfrågor.

Arbetsförmedlingen dålig på att förmedla jobb

Enligt statistik från 2018 förmedlades bara 1,4 procent av jobben av Arbetsförmedlingen, vilket fördelat på antalet anställda innebar 2,5 jobb per anställd. I Företagarnas myndighetsranking som bland annat mäter upplevd service och bemötande hamnar Arbetsförmedlingen i botten tillsammans med Migrationsverket.  En nyligen presenterad undersökning visar att nio av tio kommuner är missnöjda med Arbetsförmedlingen. 

− Den som har en ärlig intention med att ukrainska flyktingar ska komma i jobb bör påminna sig om att Arbetsförmedlingen, tyvärr, är en ineffektiv myndighet med rekordlågt förtroende, säger Catharina Bildt Grape.

Kontakter är A och O

Det finns inget enkelt och entydigt svar på frågan hur de ukrainska flyktingarna ska få jobb, men Företagarna har tagit initiativ till två viktiga insatser regionalt; dels att uppmana kommuner att skyndsamt kompetenskartlägga de som bosätter sig i kommunen, dels att undersöka företagens behov av arbetskraft i regionen.

− I Sverige förmedlas 7 av 10 jobb via kontakter. En delvis förenklad men också relevant förklaring till att nyanlända inte får jobb är att de helt enkelt saknar kontakter och erfarenhet av svensk arbetsmarknad. En del av lösningen är att samordna det engagemang och behov av att anställa som finns lokalt och regionalt, säger Catharina Bildt Grape. 

Tänk utanför boxen

Enligt Företagarna bör Arbetsförmedlingen fokusera på att snabbt ta fram information till arbetsgivare som vill anställa om vad som gäller och vilka insatser eller subventionerade anställningar som ukrainska flyktingar har rätt till. Myndigheten bör också fokusera sina resurser på snabb handläggning i de fall det kommer in ansökningar om subventionerade anställningar. Här kan myndigheten göra en viktig insats som skulle göra skillnad.

− Arbetsförmedlingens generaldirektör Maria Mindhammar har kommenterar läget med att man måste tänka utanför boxen. Jag tror hon har rätt. Låt de som kan förmedla jobb och kontakter göra det även för de ukrainska flyktingarna, säger Catharina Bildt Grape.

Taggar
Fler nyheter från Företagarna