För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Röj undan hindren för mer el

Publicerad 21 jun 2022
Elpriserna skjuter i höjden och regeringen lovar energiöverläggningar, men inte före valet.

Väder och vind, krig och fred. Det ligger enligt energianalytikerna bakom måndagens dramatiska ökning av spotpriset för en kilowattimme i elområdena som omfattas av mellan- och södra Sverige. Dels har det inte blåst tillräckligt för att vindkraften ska kunna leverera. Dels har Rysslands gasleveranser till kontinenten minskat på grund av invasionen av Ukraina. De södra delarna av Sverige sitter ju ihop med övriga Europa med elkablar.

När elpriserna sköt i höjden i vintras kallade regeringen det för något utöver det vanliga och införde ekonomisk kompensation till hushållen. Motiveringen var att det rörde sig om en exceptionell åtgärd i en exceptionell tid. Men även under sommaren kan alltså priserna skena och de tvära kast vi sett denna vecka ser ut att kunna fortsätta.

Östbom.png

− I grund och botten handlar problemet om att det behövs mer planerbar energiproduktion tillgänglig i hela landet och förstärkt kapacitet i kraftnäten, säger Företagarnas samhällspolitiska chef Fredrik Östbom.

Strukturella utmaningar

Företagen behöver kunna lita på att det finns tillräckligt med el till rimliga priser både i dag och i framtiden. Detta samtidigt som efterfrågan på el stiger genom den omvälvande elektrifieringen av både industrin och transporter. Då handlar det inte om enstaka ovanliga händelser som behöver pareras, utan om strukturella åtgärder som krävs i infrastrukturen.

Trots att behovet av lösningar är stort har de politiska partierna inte kunnat hitta breda överenskommelser. Nu är det dessutom mindre än tre månader kvar till valet, vilket inte borgar för samförstånd.

På tisdagseftermiddagen höll energi- och digitaliseringsminister Khashayar Farmanbar och klimat- och miljöminister Annika Strandhäll pressträff för att presentera vad regeringen kallar för ett kraftpaket för mer el, samtidigt som de meddelade att regeringen bjuder in till nya breda energipolitiska samtal – efter valet.

− Energidebatten ska inte ideologiseras, den ska vara pragmatisk och utgå från vad som löser Sveriges problem, sade Khashayar Farmanbar.

Praktik och valtaktik

Det paket ministrarna presenterade handlar om att utreda möjligheten att ställa krav på att installera solceller på offentliga och kommersiella byggnader, halvera tiden det tar att få tillstånd för att bygga vindkraft till havs, förse vattenkraften med moderna villkor och anpassa regelverk och andra åtgärder för att kunna utnyttja befintlig och framtida kärnkraft.

− Vi ska göra allt vi kan för att få ut så mycket som möjligt ur varenda kraftkälla vi har, sade energiministern.

Från oppositionen kommer avvaktande kommentarer om att regeringen duckar liggande förslag om att inte minst satsa på kärnkraften genom att hänvisa till överläggningar först efter valet. Det är som sagt inte de bästa förutsättningarna att nå samsyn några månader före ett val.

− Det är för sent att kalla till samtal efter valet. Vi har presenterat en konkret plan för hur Sverige ska kunna bygga ny och mer kärnkraft, säger Moderaternas energipolitiske talesperson Carl-Oscar Bohlin i SvD Näringsliv.

Företagen vill ha resultat

Under tiden som de politiska partierna känner och klämmer på varandra inför valet måste företagare hantera energifrågan efter bästa förmåga.

− Tålamodet med politiskt spel är begränsat bland Sverige företagare. Man förväntar sig att politikerna kavlar upp ärmarna och löser problemen, säger Fredrik Östbom. 

Vad vill Företagarna göra?

I avsnittet Elförsörjning i Företagarnas valplattform kan du läsa mer om vad Företagarna vill se för åtgärder för att det ska finnas ett elsystem som säkerställer att fossilfri el finns tillgänglig när- och varhelst den behövs för att driva företag i Sverige.

Taggar
Fler nyheter från Företagarna