För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Energifrågan hettade till på Företagarnas sommarmingel

Publicerad 16 jun 2022
Hur ska energiproblemen lösas och varför är det så svårt för partierna att samarbeta? De frågorna kom upp i onsdagens duell mellan M och MP på Företagarnas mingel.
Miljöpartiets ekonomiskpolitiska talesperson Janine Alm Ericson och Moderaternas riksdagsledamot i finansutskottet Edward Riedl. Foto: Alexandra Sparrdal.

En smärre promenad från riksdagen ligger Volvo studio Stockholm; strosa förbi statsministerns officiella residens – Sagerska huset – vidare snett över Gustaf Adolfs torg med UD och Operan och där i Kungsträdgården ligger den.

En svängd trappa upp från hallen med de utställda elbilana höll Företagarna sommarmingel på onsdagen, tillsammans med Swedbank och Sparbankernas riksförbund. Samma trio har i över trettio års tid tagit fram Sveriges största konjunkturundersökning om småföretag. Nu finns årets Småföretagsbarometer som utgjorde minglets nav.

Sprängkraft i vindkraft och kärnkraft

Efter att experterna Philip Thunborg på Företagarna och Jörgen Kennemar på Swedbank presenterat huvuddragen i Småföretagsbarometern höll Företagarnas samhällspolitiska chef Fredrik Östbom i taktpinnen för en politisk duell. Miljöpartiets ekonomiskpolitiska talesperson Janine Alm Ericson mötte den moderate riksdagsledamoten i finansutskottet Edward Riedl. Han klev in i stället för partiets ekonomiskpolitiska talesperson som fått förhinder.

Det blev en inledningsvis artig meningsväxling som efter hand hettade till ordentligt på grund av olika syn i energifrågan. Miljöpartiet vill bygga ut havsbaserad vindkraft och Moderaterna vill se utbyggd kärnkraft genom statliga garantier och längre avskrivningstider.

−Vi vill lösa energibristen billigt och snabbt, Moderaterna vill göra det dyrt och långsamt, menade Janine Alm Ericson.

Föga förvånande höll inte Edward Riedl med.

− Kärnkraft blir bara dyr om man för en politik som innebär att den ska vara dyr, hävdade han.

Klimat och företagsklimat

Elpriser, bränslepriser och klimatpolitik var de område där skillnaderna var som störst mellan politikerna. Edward Reidl menade att de rekordhöga bränslepriserna beror på att vi lever i Miljöpartiets drömsamhälle, där medveten politik gjort att det ska vara dyrt. Janine Alm Ericson kontrade med att hennes parti vill hjälpa dem som drabbas av skenande priser, lösningen är inte att göra utsläpp billigare. Hon ansåg dessutom att Moderaterna inte längre pratar om klimatfrågan. Edward Reidl svarade att Moderaterna visst tar klimatfrågan på allvar och vill bygga ut kärnkraften.

Större enighet rådde mellan politikerna om att det är viktigt att tackla företagens svårighet att hitta rätt personer att anställa genom att minska kostnaderna för arbetsgivana och stimulera kompetensutveckling. Båda var också eniga om att samhället runtomkring företagen måste fungera, med allt från barnomsorg till brottsbekämpning.

Är företagarna för positiva?

Småföretagsbarometern visar att företagen tror att konjunkturen kommer fortsätta stärkas under de närmaste tolv månaderna.

− Det är glädjande. Man hade kunnat vänta sig mindre optimism, sade Janine Alm Ericson.

Edward Reidl höjde ett varningens finger.

− Jag är inte förvånad, men tror tyvärr att de positiva signalerna vi ser i mätningen kommer att se annorlunda ut om någon månad, sade han.

Mer samarbete, men hur?

På frågan från Fredrik Östbom vad politiken kan göra för att understödja optimismen kom samtalet in på motsättningar och låningar i riksdagen. I Småföretagsbarometern är det dubbelt så många företag som i fjol som anger att politisk oförutsägbarhet är ett tillväxthinder, från sex till tolv procent. Är det ett nytt normalläge vi ser?

− Jag tror att politiken behöver mogna i några delar. Man behöver inte tycka om varandra, men man måste kunna hitta majoriteter, sade Edward Reidl.

Han fick medhåll av Janine Alm Ericson.

− Vi behöver stabilare majoriteter och företagen måste veta vilken riktningen politiken ska gå i för att kunna agera, sade hon.

Småföretagsbarometern 2023

Samma dag som minglet bjöd riksdagspolitiken på dramatik när inget av förslagen till vårändringsbudget röstades igenom i kammaren. Bakgrunden är den infekterade striden om pensionen där ett förslag som stöds av Socialdemokraterna, Centerpartiet, Miljöpartiet och Vänsterpartiet står mot ett som lagts fram av Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna och Sverigedemokraterna.

Frågan ingen har ett svar på i dag är hur partierna ska kunna komma bort från låsningarna. Det beror delvis på vem som kommer att bosätta sig i Sagerska huset efter valet och hur majoritetsförhållandena ser ut. Det kommer även att bero på hur utdragna de utrikespolitiska utmaningarna med krig och ekonomiska problem blir. Oavsett svar kommer det att gå att utläsa vad småföretagen anser om det i nästa års Småföretagsbarometer.

Fler nyheter från Företagarna