För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Utbildningsreform för bättre matchning på arbetsmarknaden

Publicerad 1 apr 2022
Gymnasieskolan och vuxenutbildningen måste reformeras, skriver Företagarna tillsammans med företrädare för Industrirådets organisationer i Altinget.
Den som tar studenten ska inte behöva bli arbetslös. Bild från studentfirande i Ronneby. Foto: Imfoto/Shutterstock.com.

Trots otaliga satsningar och uttalat höga ambitioner är det allt för många som läser utbildningar som inte leder till jobb, samtidigt som svårigheten att hitta lämplig arbetskraft är företagens största tillväxthinder. Det är ohållbart.

Gymnasieskolan och vuxenutbildningen behöver reformeras. Det arbetet måste prioriteras av den regering som tillträder i höst, skriver Företagarnas expert på utbildning och kompetensförsörjning, Anna Jansson Libietis, tillsammans med företrädare för Industrirådets organisationer i en debattartikel i Altinget.

Redan i vår tas dock två viktiga beslut i riksdagen som är av mycket stor vikt för en förbättrad kompetensförsörjning, skriver debattörerna i artikeln.

Dels handlar det om en proposition om förbättrad planering och dimensionering av gymnasie- och gymnasial vuxenutbildning – förslag som är efterlängtade av hela näringslivet. Dels gäller det propositionen om att återinföra grundläggande behörighet till högskolan på samtliga gymnasieprogram. Sedan gymnasiereformen 2011 har söktrycket till yrkesutbildningarna stadigt sjunkit, trots att dessa efterfrågas allra mest av näringslivet.

Taggar
Fler nyheter från Företagarna