För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Familjeveckan borde väck – alla dagar i veckan

Publicerad 20 sep 2021
Företagarna är kritiska till att regeringen går vidare med att införa familjeveckan från och med april 2022.
Det finns redan många olika möjligheter för en förälder att ta ut ledighet för att vara med barnen. Familjeveckan är därför en felprioritering. Foto: Shutterstock.com

Regeringen påbörjar utbyggnaden av familjeveckan i april. Det framgår av budgetpropositionen som finansminister Magdalena Andersson (S) lade på riksdagens bord på måndagen. 

Förslaget innebär att cirka 3,5 miljarder kronor 2022 ska finansiera ledighet för föräldrar som har barn i åldersgruppen fyra till sexton år. År 2023 och 2024 beräknas kostnaden stiga till drygt 4,1 miljarder kronor per år. Förmånen ska kunna lämnas under högst tre dagar per barn och år för varje förälder med gemensam vårdnad, eller sex dagar om föräldern har ensam vårdnad. 

Finns stora möjligheter vara ledig

Företagarna är mycket kritiska till att regeringen prioriterar ytterligare betald ledighet, trots att Sverige redan har en av världens mest generösa föräldraförsäkringar, fem veckors lagstadgad semester och välutbyggd och välfungerande barnomsorg.

− Familjeveckan är ett slående exempel på att regeringen lämnar arbetslinjens princip. I budgeten lägger den närmre tio miljarder på att människor ska vara hemma med bidrag i stället för att gå till arbetet, utöver den sedan tidigare presenterade höjningen av a-kassa och en förslappning av sjukförsäkringsreglerna, säger Företagarnas socialförsäkringsexpert Erik Ageberg

Ökar företagens sårbarhet 

För många småföretag kan det redan i dag vara en utmaning att planera verksamheten med personal som är borta på semester, föräldraledighet, vård av barn eller är lediga för studier eller på tjänstledighet. Familjeveckan tillför ännu en pusselbit att ta hänsyn till och blir svår att förutse eftersom dagarna av allt att döma kommer att kunna tas ut utan att föräldern behöver lämna in en ansökan i förväg.

− Mer ledig tid på arbetsgivarens nota är inte vad Sveriges företag behöver efter pandemin. Nya förmåner till breda grupper som försvagar incitament till arbete undergräver återhämtningen och ökar sårbarheten i företagen, säger Erik Ageberg. 

Fler nyheter från Företagarna