För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Hållbarhet viktigt för företagen men energipolitiken oroar

Publicerad 29 okt 2021
Andelen små och medelstora företag som tycker det är viktigt för det egna företaget att ta samhällsansvar för sin verksamhet har ökat, men många företag är oroliga inför hur energipolitiken kommer påverka dem under kommande år.

Företagarnas hållbarhetsexpert Philip Thunborg var inbjuden till Dagens Industri och Aktuell Hållbarhets webbinarium den 26 oktober där årets hållbara börsbolag korades. Rankningen tar tempen på bolagens affärsstrategiska arbete och ambition inom hållbarhetsområdet. Det är dock viktigt att hela Sveriges näringsliv är med i omställningen och att belysa vilka hinder och möjligheter små och medelstora företag ser när hållbarhet ska integreras i verksamheten.

Nya siffror om företagens hållbarhetsambitioner

I en helt ny undersökning från Företagarna har 900 företagare i små och medelstora företag tillfrågats hur de arbetar med hållbarhet. Utvecklingen går åt rätt håll.

-philip rund.png Vi ser att andelen företag som tycker det är viktigt för det egna företaget att ta samhällsansvar för sin verksamhet har ökat sen förra undersökningen – nästan 9 av 10 företag svarar den här gången att det är viktigt inte bara för andra företag utan också för en själv att ta ansvar. Det finns heller inte någon direkt skillnad mellan företagsstorlek som vi sett tidigare, utan det är en hög andel från de allra minsta till de stora småföretagen som tycker att hållbarhet är viktigt, säger Philip Thunborg.

Transporter viktig åtgärd för omställning

- Ser vi till klimatomställningen så finns det störst möjligheter till omställning vad gäller företagens transporter, det kan handla om val av tjänstebil och hur man hanterar inköp av godstransporter, avfall och återanvändning och energieffektivisering. Hinder för företagen är fortsatt resursbegränsningar i form av begränsad ekonomi, tid och kompetens, säger Philip Thunborg.

Vad kan de mindre företagen lära av börsbolagen?

- Att komma igång med att arbeta systematiskt med hållbarhet. Få in rutiner kring att sätta upp mål och åtgärder för att nå målen och sedan följa upp hur det har gått. Det kan kännas krångligt att komma igång, men börja smått och sen när man fått in rutin så kan man skala upp. Företagarna har tagit fram verktyg och stöd för att utveckla och strukturera hållbarhetsarbetet med, säger Philip Thunborg.

Gå till Hållbarhetsportalen där du hittar guider, mallar och länkar till fördjupningar.

Energiområdet stort orosmoln

Energipolitik ett stort orosmoln för företagen. Det är första gången frågan finns med i undersökningen och det är tydligt att man ser framför sig att energipolitiken kommer att ha en stor påverkan på verksamheten. Företagen uttrycker oro över avvecklingen av kärnkraften och skenande elräkningar.

- Kostnaderna är skyhöga för företagen i södra Sverige på grund av avvecklingen av kärnkraften och till följd av de elprisområden som vi har idag. Det är orimligt att man ska betala så pass mycket olika beroende var i landet man driver sitt företag. Där behövs det en översyn för att jämna ut elpriserna. I nuläget har vi fyra elprisområden och det kan skilja oerhört mycket om du har ditt företag i Skåne eller mer norröver, säger Philip Thunborg.

 

Taggar
Fler nyheter från Företagarna